GAIA

Persbericht © GAIA

13 augustus 2008

GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril: "Ani-Zoo en Unizo verspreiden desinformatie over verbod winkelverkoop honden en katten"

Wettelijk verbod op honden en katten in dierenwinkel geldt ook voor aanhorigheden, dus in kwekerij achter dierenwinkel mag ook niet

Honden en katten houden in een kwekerij achteraan de dierenwinkel is, in tegenstelling tot wat de vereniging van dierenwinkels ANI-ZOO en de middenstandsvereniging Unizo beweren, wel degelijk verboden vanaf 1 januari 2009. Dat beklemtonen GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril, die niet te spreken zijn over de pogingen van dierenhandelaars om verwarring te stichten. De wet die het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels verbiedt, bepaalt immers zwart op wit dat dit verboden is, zowel in de dierenwinkelruimtes als in de aanhorigheden van de handelszaken (tuin, stalling, ...). Honden en katten houden achteraan de winkel in een kwekerij is dus klaar en duidelijk verboden.

Dat het ontwerp-KB met nieuwe erkenningsnormen voor honden- en kattenkwekers bepaalt dat een honden- of kattenkwekerij niet kan op hetzelfde fysieke postadres als de dierenwinkel, is dan ook volledig in overeenstemming met wat de wet oplegt, beklemtoont GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Om te voorkomen dat een potentiële klant gewoon naar de achtertuin geleid wordt om daar een hond of kat te kopen, staat in de wet dat het ook verboden is in de aanhorigheden van de winkel honden of katten te houden. De wet zelf dus sluit die achterpoort.

De bedoeling van de wet is impulsaankopen van pups of kittens tegen te gaan in een dierenwinkel, een ongeschikte en ontoereikende plaats om honden of katten te kopen.

Om de zwarthandel aan banden te leggen, dringen GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril er bij minister voor dierenwelzijn Onkelinx op aan om de erkenningsplicht niet te beperken tot de professionele fokker. Al wie honden of katten kweekt, ook occasioneel, om ze te verhandelen, moet voldoen aan een erkenningsplicht. Dit stemt trouwens ook overeen met de wil van de wetgever.