Gemeente Zwolle

Peperbus Profspektakel 13 augustus in Zwolse binnenstad

Spektakel

Het jaarlijkse Peperbus Profspektakel in het koophart van Zwolle wordt ook in 2008 kort na de Tour de France gehouden en wel op woensdagavond 13 augustus. Start en finish zijn op het Gasthuisplein, in het centrum van de Overijsselse hoofdstad. Er is een parcours van 1100 meter uitgezet in de binnenstad waarop de beroepsrenners ongeveer 100 kilometer rijden. Het Peperbus Profspektakel, dat gratis toegankelijk is voor het publiek, begint om 19.30 uur. Voorafgaand aan de professionele wielerkoers rijden vanaf 16.15 uur de beste wielerdames van ons land een wedstrijd, is er een dernywedstrijd voor prominenten, een reclameshow op het parcours en wordt een aantal toppers uit de Ronde van Frankrijk gehuldigd.

Toprenners

Bij het ter perse gaan van dit evenementenmagazine waren er nog geen renners gecontracteerd voor het evenement. Voorgaande jaren slaagden de organisatoren er in om toppers uit de Tour de France naar Zwolle te halen. In 1999 was dat onder andere de Italiaanse supersprinter Mario Cipollini, die toen vier etappes in de Tour de France won en ook het profcriterium in Zwolle winnend afsloot. In 2000 was Erik Dekker de publiekstrekker in Zwolle. De Drent won toen drie etappes in de Tour. In Zwolle was de hoogste plaats op het erepodium toen voor nationaal kampioen Leon van Bon, in 2000 ook winnaar van een etappe in de Tour. In 2001 was onder andere de Australische sprinter Stuart O'Grady één van de smaakmakers in het Zwolse cityhart. De wedstrijd werd toen gewonnen door nationaal kampioen Jans Koerts. Michael Boogerd, toen winnaar van de koninginnenrit in de Tour, won in 2002.

Nationaal kampioen Rudie Kemna won in 2003, voor de supersprinters Alessandro Petacchi en Robbie McEwen. In 2004 reed de Italiaan Ivan Basso naar de hoogste trede van het erepodium in het zeer drukke Zwolse cityhart. In 2005 won Max van Heeswijk het Peperbus Profspektakel in Zwolle en in 2006 en 2007 was Michael Boogerd de sterkste in de Zwolse binnenstad. Ook dit jaar willen de organisatoren een aantal toppers naar Zwolle halen. Op het verlanglijstje staan renners die spraakmakend geweest zijn in de Ronde van Frankrijk, waaronder uiteraard eventuele Nederlandse etappewinnaars.

Ook de Australiër Robbie McEwen prijkt op het verlanglijstje van `Zwolle', als hij de groene trui in de Tour weer wint. Daarnaast proberen de organisatoren van het Peperbus Profspektakel nog enkele buitenlandse etappewinnaars uit de Tour te interesseren voor Zwolle en natuurlijk de Nederlandse deelnemers aan de Tour de France. Jaarlijks wordt het gezellige parcours, met veel terrassen, omzoomd door duizenden enthousiaste bezoekers die met volle teugen genieten van de altijd keiharde strijd op het gezellige
en intieme binnenstadparcours.

Kijk voor meer informatie op: www.peperbusprofspektakel.nl