Grootste gratis jazzfestival vijf dagen lang in Haarlem

08/08/2008 12:59

Pertinent Produkties

Woensdag 13 augustus start het grootste gratis jazzfestival van Nederland. Haarlem Jazzstad verwacht in vijf dagen tijd bijna 250.000 bezoekers in de oude binnenstad. Het centrale punt is de Grote Markt, terwijl op vrijdag- en zaterdagavond het festival wordt uitgebreid met buitenpodia op de Riviervischmarkt, Damstraat, Oude Groenmarkt, Botermarkt, Verwulft en bij het Proveniershofje.

De opening van het festival wordt woensdag verzorgd door de Haarlem Senior-Junior Big Band. Gevestigde Haarlemse muzikanten treden daarin samen op met hun muzikale dochters en zonen: o.a. Ray en Jolanda Kaart, Leon en Merlijn de Graaf, Fred en Tobias Leeflang, Siegfried en Thijs van der Klugt en Jeroen en Kiki Vermeulen. Vervolgens staat de absolute topact The Harlem Blues & Jazzband uit de USA geprogrammeerd. Deze topmuzikanten hebben met de grote namen uit de Jazzwereld gespeeld zoals Lionel Hampton, Duke Ellington, Louis Armstrong, Frank Sinatra, Ray Charles, Aretha Franklin en Charlie Mingus. Ter gelegenheid van 350 jaar Harlem, New York treden zij op in de stad die de naamgever is van de wereldberoemde wijk in The Big Apple, 'Harlem meets Haarlem'

Donderdag is de avond van de Nederlandse muzikant Eric Vloeimans, vanaf 21.00 uur is het podium voor hem en zal hij spelen met Fugimundi, Florian Weber uit Duitsland en Gatecrash. Eerder op de avond, vanaf 18.00 speelt het Robin Nolan Trio(met Anton Goudsmit) en de Engelse jazzvernieuwers Led Bib.

Vrijdagavond is het eerste deel voor muzikanten uit de States. Er wordt gestart met de New York Ska Jazz Ensemble en vervolgens zal de veelbelovende José James het podium beklimmen. Daarna krijgt de avond een Nederlandse invulling. De swingende New Generation Big Band spelen eerst en eigen set en begeleiden vervolgens de getalenteerde Haarlemse Soul & R & B-zangeres/danseres Senna & DJ Maestro. De avond wordt afgesloten met de thuiswedstrijd van Alain Clark, de nieuwe soulster uit de Spaarnestad.

Het programma start zaterdag al om 14.00 uur met Afrikaanse jazz. World Connection presents Neco Novellas (Mozambique) en Blick Bassy (Kameroen) & Sekou Kouyate (Mali). Vervolgens Christy Doran's New Bag, Monsieur Dubois feat. Joseph Bowie, Ibrahim Electric meets Ray Anderson en Ernest Ranglin meets The Highnotes. Als swingende uitsmijter voor de avond staan The Soulsnatchers geprogrammeerd.

Haarlem Jazzstad wordt traditioneel afgesloten met een gospeldienst in de Grote Bavo en de Super Sunday Jam Session.

Voor het volledige programma en tijden verwijzen wij naar de website www.haarlemjazzstad.nl. Het festival is voor iedereen gratis te bezoeken.





http://www.haarlemjazzstad.nl