Raad van State


woensdag 13 augustus 2008
Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van het verzoek van een marktkoopman uit Halderberge om hem vijf zogenoemde vervangerspassen te geven voor zijn vaste standplaats op de Haagse markt aan de Herman Costerstraat. De marktkoopman wil graag dat zijn drie kinderen en twee werknemers hem kunnen vervangen als hij niet in staat is om zijn standplaats in te nemen. Hij bezit namelijk meerdere kramen, waaronder één op de Delftse markt, en is directeur van een groothandel in textiel. Ook behartigt hij de belangen van marktkooplieden en is hij penningmeester van het hoofdbureau van de landelijke brancheorganisatie voor markthandelaren. Het college heeft zijn verzoek op grond van het Marktreglement van de gemeente afgewezen, omdat het reglement ervan uitgaat dat de marktvergunninghouder persoonlijk aanwezig is. Vervanging door een ander is alleen in uitzonderingsgevallen mogelijk, aldus het college. De reden hiervoor is dat toezicht op de gang van zaken op de markt moeilijker is als een marktkoopman meerdere vervangers heeft. De marktkoopman vindt dat de gemeente er rekening mee had moeten houden dat jarenlang is toegestaan dat zijn vrouw en kinderen hem vervingen bij zijn kraam. Door de afwijzing van zijn verzoek, kan hij feitelijk niet meer de standplaats op de Haagse markt blijven exploiteren, aldus de marktkoopman. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep ongegrond verklaard. Zie ook zaaknummer 200801554/1 die om 10.30 uur op zitting wordt behandeld. Die zaak gaat over de intrekking van zijn vergunning voor een standplaats op de Delftse markt. (zaaknummer 200801555/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Delft van de vergunning van een marktkoopman uit Halderberge voor een standplaats op de donderdagmarkt in Delft. De gemeente heeft de vergunning ingetrokken, omdat de marktkoopman volgens haar sinds december 2004 geen gebruik meer heeft gemaakt van zijn standplaats. De marktkoopman bestrijdt dit niet maar vindt dat hij de vergunning niet kan gebruiken, omdat hij zijn spullen niet in goed in de kraam kan uitstallen doordat er een elektriciteitskast in zijn kraam staat. Verder is de kraam niet goed te bereiken en ondervindt hij problemen met het parkeren van zijn auto, aldus de marktkoopman. Daarom had het college zijn vergunning niet mogen intrekken. De gemeente heeft eind 2004 op last van de brandweer de kramen iets verplaatst. De rechtbank in Den Haag heeft een eerder beroep ongegrond verklaard. Zie ook zaaknummer 200801555/1 die om 10.00 uur op zitting wordt behandeld. Die zaak gaat over de afwijzing van het verzoek om hem vervangerspassen te geven voor zijn standplaats op de Haagse markt. (zaaknummer 200801554/1)