Nederlandse Tafeltennisbond

Olympische Spelen: Voorbeschouwing Dag 1 tafeltennistoernooi

Tafeltenniskenners geven exclusief voor www.nttb.nl hun voorspelling voor het olympisch tafeltennistoernooi. De landenwedstrijden van Nederland zullen worden voorbeschouwd door international Carla Nouwen. Woensdag 13 augustus speelt Oranje in Beijing tegen Nigeria (04:00 uur) en de Verenigde Staten (13:30 uur).

Nouwen behoort net als Linda Creemers tot het Nederlands damesteam, maar op de Olympische Spelen mogen slechts drie speelsters per land in actie komen. Op dit moment is het tweetal na een intensieve trainingsstage met Li Jiao, Li Jie en Elena Timina in China weer terug in Nederland. Daar vindt de verdere voorbereiding op het najaar van 2008 plaats, waar onder meer de EK (Sint-Petersburg, Rusland) op het programma staan.

De Nederlandse toptafeltennisster verwacht van haar teamgenoten een makkelijke overwinning op Nigeria en ziet ook kansen tegen het sterke team van de Verenigde Staten die met Wang Chen en Gao Jun twee vedettes hebben die de afgelopen jaren in de Nederlandse competitie te zien waren.

Nederland-Nigeria (13 augustus 04:00 uur Nederlandse tijd)

Nouwen: ,,Het is niet verkeerd om tegen een zwakkere tegenstander te moeten beginnen. Zo kan je rustig aan de wedstrijdspanning wennen. De gretigheid van het team is op dit moment enorm. Vorige week was ik nog in China op de trainingsstage en ze willen echt heel graag starten. De voorbereiding is super geweest en de vorm zit bij iedereen goed.

Ik kan me niet herinneren dat ik of één van andere speelsters ooit tegen iemand van Nigeria heeft gespeeld. Ze zijn het beste Afrikaanse land en altijd wel op de WK's aanwezig. Internationaal gezien staan ze echter buiten de mondiale top driehonderd, dus dit mag niet echt een probleem zijn. Ik verwacht dus een niet al te spannende wedstrijd, die Nederland vlot naar zich toe zal trekken."

Nederland-Verenigde Staten (13 augustus 13:30 uur Nederlandse tijd)

Nouwen: ,,Hier liggen de kansen echt fifty-fifty. Het zal erg spannend gaan worden, omdat deze wedstrijd waarschijnlijk gaat bepalen wie met Singapore verder gaat naar de play-off fase van het landentoernooi waarin om de medailles gestreden wordt. Het was beter geweest om tegen Kroatië te loten, maar dat heb je helaas niet in de hand. Beide teams kennen elkaar door en door, omdat Gao Jun en Wang Chen natuurlijk in Nederland competitie hebben gespeeld. Alleen de derde Amerikaanse is wat onbekender. Dat is eveneens een geboren Chinese die nog niet zo lang internationaal speelt, maar zij is zeker niet van het kaliber van Gao en Wang.

Heel belangrijk tegen de VS zal de opstelling gaan worden. Ik verwacht niet dat de bondscoach (Pieke Franssen red.) zal kiezen voor een ander dubbel dan Li Jie en Elena Timina. Zij kunnen van iedereen winnen, zelfs van Chinese koppels. Op spannende momenten is Elena Timina altijd in topvorm en dat is heel belangrijk. Door haar mentaliteit valt ze dan voor bijna niemand te verslaan. Dus dat kan wel eens cruciaal worden als het na het dubbelspel erop aan gaat komen. Het wordt dus erg zwaar om te winnen, maar het is zeker niet onmogelijk."

NTTB/HH