Aalberts Industries

Published: 08:00 13.08.2008 GMT+2 /HUGIN /Source: Aalberts Industries N.V. /AEX: AALB /ISIN: NL0000852564

Aalberts Industries realiseert verdere winstgroei

Highlights 1e halfjaar 2008

* Stijging netto-omzet ruim 6% tot EUR 913 miljoen (10% tegen constante wisselkoersen)
* Autonome omzetgroei van circa 3% (tegen constante wisselkoersen)
* Bedrijfsresultaat (EBITA) stijgt 9% naar EUR 106 miljoen
* Toename nettoresultaat ruim 6% tot EUR 67 miljoen
* Nettoresultaat per aandeel stijgt 3% tot EUR 0,65 (7% tegen constante wisselkoersen)
* Handhaving solide balansverhoudingen

* Acquisities Flow Control (Henco en Zawgaz) en Industrial Services (IDE, Duralloy en Cotterlaz)

Kengetallen (voor amortisatie)
in EUR x miljoen
H1 2008
H1 2007
Verschil

Netto-omzet

913,2

858,6

6%
Bedrijfsresultaat (EBITA)

105,7

97,3

9%
Nettoresultaat

66,7

62,7

6%
Gemiddeld aantal gewone aandelen

103,3

100,1

3%
Nettoresultaat per gewoon aandeel (x EUR 1)
0,65
0,63

3%
Cashflow (nettoresultaat plus afschrijvingen)

100,8

92,6

9%
Kasstroom uit bedrijfsoperaties

22,8

13,5

69%
Garantievermogen in % van het balanstotaal

31,8

33,0

Rentedragende schulden

886,2

667,5

33%
Interestcover

5,2

6,6

Rentedragende schulden / Eigen vermogen

1,5

1,4

Jan Aalberts, President & CEO: "De resultaten over de eerste zes maanden bevestigen de kracht van onze activiteiten en de strategische waarde van onze evenwichtige verdeling van omzet en resultaat. Door de continue focus op versterking van onze marktpositie heeft de groep - ondanks de verslechterde macro-economische omstandigheden en een negatief valuta-effect - ten opzichte van een sterk eerste halfjaar 2007 een stijging van de netto-omzet én het nettoresultaat van 6% gerealiseerd en een autonome omzetgroei van circa 3% (tegen constante wisselkoersen)...

Wij hebben in de eerste helft van 2008 onze strategie, om door middel van autonome groei en acquisities winstgevend te groeien, verder gecontinueerd. Enerzijds zijn investeringen gepleegd om zowel de efficiency te vergroten als aan de toenemende vraag naar de producten, systemen en processen te kunnen voldoen. Anderzijds is een aantal acquisities afgerond ter versterking van de marktpositie, verbreding van de portfolio aan systemen en technologieën en uitbreiding van de geografische aanwezigheid."

Financiële resultaten (voor amortisatie)
De groep realiseerde over de eerste zes maanden een netto-omzetgroei van 6% ten opzichte van een sterk eerste halfjaar 2007. De wisselkoersverandering van het Britse pond en de Amerikaanse dollar creëerde een negatief effect van circa 4%. Het bedrijfsresultaat (EBITA) is met 9% toege-nomen tot EUR 105,7 miljoen (1H07: EUR 97,3 miljoen), resulterend in een EBITA-marge van 11,6% (1H07: 11,3%). Het nettoresultaat per aandeel is met 3% (7% tegen constante wisselkoersen) gestegen tot EUR 0,65, inclusief het effect van een 3% toename van het gemiddeld aantal uitstaande aandelen.

De nettofinancieringslasten bedroegen EUR 20,2 miljoen, een stijging ten opzichte van de eerste helft van 2007 (EUR 14,9 miljoen), als gevolg van de aangetrokken middelen ter financiering van overnames en de financiering van een gemiddeld hoger werkkapitaal. De rentedragende schulden bedroegen per eind juni 2008 EUR 886 miljoen. Het garantievermogen kwam uit op 31,8% van het balanstotaal, de interestcover bedroeg 5,2 en de verhouding rentedragende schulden/eigen vermogen 1,5.

Operationele ontwikkelingen
Industrial Services
De verschillende markten waarin Industrial Services actief is kenden in de eerste helft van 2008 merkbaar onderscheidende trends. Daar waar de luchtvaartindustrie, de medische sector en machinebouw groei kenden of stabiel waren, bleven de ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld de semiconductorindustrie duidelijk achter op het beeld in de eerste helft van 2007. Door gerichte marktactiviteiten en verdere investeringen heeft Industrial Services een autonome omzetgroei van circa 2% (tegen constante wisselkoersen) en inclusief acquisities een totale omzetgroei van 10% gerealiseerd. Als gevolg van het feit dat veranderende marktomstandigheden zich direct manifesteren in de omzetontwikkeling terwijl compenserende maatregelen met enige vertraging tot uitdrukking komen in de resultaten, is de operationele marge uitgekomen op 11,5% van de omzet (1H07: 12,0%).

Flow Control
Flow Control profiteerde van de sterke geografische spreiding en de breedte van de product- en systeemportfolio, die door de overname van Henco in april verder is toegenomen. Ondersteund door de toename van de "cross-selling"-activiteiten en de positieve ontwikkelingen in de Oost-Europese markten realiseerde Flow Control, ondanks de aanhoudend matige marktomstandigheden in Noord-Amerika en Zuid-Europa, een autonome omzetgroei van circa 3% (tegen constante wisselkoersen). De situatie in Noord-Amerika lijkt zich enigszins te stabiliseren waarbij, ondanks een afname van de omzet, de operationele resultaten zijn toegenomen. De Spaanse markt laat een verder neergaande trend zien waarvan het effect op de resultaten, vanwege de omvang, tot op heden beperkt is. De Britse markt was in de eerste zes maanden robuust waardoor een autonome omzetgroei, met name gesteund door de positieve ontwikkelingen in de renovatie, commerciële en industriële bouwsectoren, in lijn met de groep is gerealiseerd. De ontwikkelingen in Oost-Europa waren over de eerste zes maanden onveranderd positief. De meeste West-Europese markten kenden voor Aalberts Industries in de eerste helft een stijgende trend. Door een toenemend aandeel in de omzet van hoogwaardige producten en complete systemen is de operationele marge verder toegenomen tot 11,6% van de omzet (1H07: 11,1%).

Investeringen
De investeringen in materiële vaste activa bedroegen ruim EUR 51 miljoen, een lichte toename ten opzichte van vorig jaar. In beide kernactiviteiten heeft het investeringsbeleid van de afgelopen jaren haar vruchten afgeworpen, waardoor verdere kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen gerealiseerd konden worden. Industrial Services heeft een aantal nieuwe projecten verworven waarvoor geïnvesteerd is in complementaire productietechnologieën en nieuwe processen. Daarnaast vonden investeringen plaats ter uitbreiding en deels vervanging van de warmte- en oppervlakte-behandelingscapaciteit. Binnen Flow Control is geïnvesteerd in een vergroting van de productie-capaciteit, met name in Oost-Europa, om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Vooruitzichten
Gezien Aalberts Industries' positie in haar diverse markten verwacht de directie, onvoorziene omstandigheden daargelaten, dat over geheel 2008 een verdere stijging van de winst per aandeel gerealiseerd zal kunnen worden.

Bijlagen:

* Geconsolideerde balans

* Geconsolideerde winst- en verliesrekening
* Geconsolideerd kasstroomoverzicht

* Mutaties eigen vermogen, Kengetallen en Geografische spreiding van de netto-omzet
* Segmentrapportage, Toelichting financiële overzichten en Financiële agenda 2009