Zorgsector initieert ambitieus instrument voor milieuzorg

13/08/2008 09:00

Milieu Platform Zorgsector

Het MPZ (Milieu Platform Zorgsector) ontwikkelde samen met SMK (Stichting Milieukeur) de Milieuthermometer Zorgsector. Hiermee hebben directies en milieucoördinatoren van zorginstellingen vanaf heden een krachtig instrument in handen om milieuzorg én milieuprestaties structureel te verbeteren en aantoonbaar te maken voor zorginkopers, personeelsleden, patiënten en bezoekers.

Heldere milieucriteria

De Milieuthermometer Zorgsector bestaat uit een heldere set criteria waarmee het niveau van milieuzorg van zorginstellingen voortaan eenduidig en objectief valt vast te stellen. Met dit instrument kunnen zorginstellingen zich laten certificeren voor brons, zilver en goud. Het hoogste niveau goud is gekoppeld aan het keurmerk Milieukeur.

De criteria beslaan een breed scala aan onderwerpen waarop in zorginstellingen milieuwinst te behalen valt, zoals energie- en waterbesparende maatregelen, afvalpreventie en gevaarlijke stoffen. De criteria betreffen in principe de milieuaspecten van àlle werkzaamheden die binnen de invloedsfeer van instellingen plaatsvinden, zoals zorg, onderzoek, onderwijs en facilitaire ondersteuning. Er zijn verplichte en optionele criteria. Voor het bronzen, zilveren en gouden niveau van de Milieuthermometer dient aan een oplopend aantal optionele criteria te worden voldaan.

Doelgroepen

De Milieuthermometer is in eerste instantie gericht op ziekenhuisinstellingen en universitaire medische centra. Op termijn zullen de criteria van de Milieuthermometer een breder perspectief krijgen waarbij de criteria ook op andere doelgroepen in de zorgsector worden toegespitst.

Certificeren

MPZ sluit met een aantal onafhankelijke certificatie instellingen een licentie-overeenkomst zodat deze de zorginstellingen kunnen controleren of wordt voldaan aan de criteria van de Milieuthermometer. De certificatie instellingen zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie en hebben aangetoond dat ze deskundig, betrouwbaar en onpartijdig controleren. Uitvoering van controles vindt plaats volgens Europese normen voor productcertificatie (EN 45011).

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.milieuplatform.nl