Ingezonden persbericht



Amsterdam, 12 augustus 2008

PERSBERICHT

POP minder SMART dan gedacht

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een veelgebruikt 'ontwikkelingscontract' tussen werknemer en werkgever. Ook binnen het onderwijs is het een welbekend instrument. Uit een poll van Stageplaza.nl blijkt dat 76% van de studenten bedenkingen heeft bij de POP-methode.

Stap voor stap

In een persoonlijk ontwikkelingsplan geeft men aan welke stappen deze in de komende periode zal zetten om bepaalde bekwaamheden te vergroten. Deze stappen dienen zo helder en concreet mogelijk te worden geformuleerd, zodat na verloop van een vastgestelde tijd beoordeeld kan worden of de gestelde doelen bereikt zijn. Vaak worden hierbij afzonderlijke SMART-ontwikkelingsdoelen (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden) benoemd.

Studenten negatief over POP

Ook binnen het onderwijs wordt gebruik gemaakt van dit instrument. Studenten blijken hier niet altijd blij mee te zijn. Naar aanleiding van negatieve geluiden die stagebemiddelingsbureau Stageplaza.nl ter ore kwamen, besloot zij een poll op te stellen. De volgende stelling werd geformuleerd: "Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) - al dan niet met bijbehorende SMART-doelen - ervaar ik als een nuttig instrument waar het gaat om mijn studievoortgang." De stelling werd door een grote meerderheid (76%) van de studenten negatief beoordeeld. Ruim 650 studenten hebben gereageerd op de poll. Stageplaza.nl ziet in deze bevestiging reden om het onderwerp in volgende onderzoeken mee te nemen.

//////////EINDE PERSBERICHT//////////