Deze zomer op Lowlands: bescherm de oceanen

13/08/2008 10:13

St. Greenpeace Nederland

FishMates van Greenpeace op Lowlands

Amsterdam, 13 augustus 2008 - Deze zomer duiken op Lowlands de Greenpeace FishMates op: hippe rubberen laarzen in vijf speciale designs over de oceanen. Greenpeace vraagt zo aandacht voor de bedreigingen van het zeeleven en de noodzaak van zeereservaten. Door tijdens Lowlands een paar Limited Edition FishMates te kopen, kun je Greenpeace daarbij helpen.

Greenpeace legt deze maand grote natuurstenen op de Noordzeebodem. Zo willen de actievoerders een ecologisch waardevol zeegebied ten noordoosten van Groningen beschermen tegen de verwoestende sleepnetvisserij. Alle oceanen raken uitgeput. Overbevissing, de jacht op walvissen, bijvangst van bedreigde diersoorten en gigantische vervuiling vormen directe bedreigingen voor het zeeleven.

Greenpeace wil dat tenminste 40 procent van de oceanen volledig wordt beschermd tegen alle schadelijke activiteiten. Dankzij een wereldwijd netwerk van zeereservaten krijgen walvissen en ander zeeleven de kans te herstellen. Naast het instellen van zeereservaten, is ook een duurzaam aanbod van vis in supermarkten nodig voor het herstel van het leven in zee.

Festivalbezoekers kunnen zelf actie ondernemen. Bij de festivalstand van Greenpeace kun je een actiekaart krijgen waarmee je supermarkten oproept om alleen nog maar duurzame vis te verkopen. Zo krijgen overbeviste soorten de kans om te herstellen, stelt Greenpeace. Dan kan het tij keren en kunnen we in de toekomst weer zeeën vol vis krijgen! Check de goede vis en controleer je eigen supermarkt op www.maakschoonschap.nl

Voor de FishMates lieten vijf talentvolle Nederlandse illustratoren zich inspireren door pracht en de gevaren in de oceanen. Million Dollar Design tekende voor het ontwerp 'Apo Apo', met als thema een zeereservaat in de Filippijnen. Ottograph ontwierp de 'Twisted' over de vuil-vortex op volle zee, 'Big Blue' over de walvis is gemaakt door Porcupie, Zeptonn maakte de 'Tuna' en 'Dark Deep' over het donkere diepzeeleven, is van de hand van ZenkOne.

De FishMates zijn verantwoord geproduceerd met natuurlijke materialen, zonder gifstoffen. Kopers krijgen bij hun FishMates achtergrondinformatie over de vijf oceanenthema's. De FishMates zijn verkrijgbaar voor EUR 25, waarvan een deel ten goede komt aan Greenpeace:

15, 16 en 17 augustus op Lowlands, Biddinghuizen

23 augustus Zand, Almere

31 augustus Noorderzondag, Groningen

6 sept Valtifest, MTV, Amsterdam

Na het festivalseizoen zijn de FishMates verkrijgbaar zolang de voorraad strekt op www.greenpeace.nl/fishmates.