Grote belangstelling voor de waterschapsverkiezingen in november

13/08/2008 10:20

Unie Van Waterschappen

Uit het hoge aantal registraties van belangengroeperingen ('partijen') blijkt dat er een grote belangstelling voor de waterschapsverkiezingen bestaat. In heel Nederland hebben zich in totaal bijna 250 groeperingen laten registreren. Ongeveer de helft hiervan bestaat uit landelijke politieke partijen, waaronder CDA, PvdA, VVD, ChristenUnie, SGP en PvdD.

Per waterschap doen gemiddeld 9 groeperingen mee. Bij het hoogheemraadschap van Amstel, Gooi en Vecht, het hoogheemraadschap van Schieland en De Krimpenerwaard het waterschap Hollandse Delta en het waterschap Rijn & IJssel zijn er dat 12.

Politieke partijen maken ongeveer de helft van het aantal registraties uit. Daarnaast zijn er twee landelijke organisaties, te weten Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij, die in vrijwel alle waterschappen meedoen. Tot slot hebben uiteenlopende regionale groeperingen zich voor de komende verkiezingen laten registeren.

De kandidaten zijn op dit moment nog niet bekend. De indiening van de lijsten met kandidaten vindt uiterlijk 16 september plaats.

Om de kiezer inzicht te geven in de standpunten en belangen van de alle deelnemende belangengroeperingen, worden momenteel een Kieskompas ontwikkeld. Met dit Kieskompas kan men eenvoudig zijn positie ten opzichte van de verschillende partijen bepalen.