Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 1%CLUB - 29 juli 2008


1%CLUB lanceert campagne met Gábor Deák.

De 1%CLUB is een online marktplaats voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten, waar particulieren en bedrijven 1% van hun inkomen, tijd en kennis direct kunnen bijdragen aan een project naar keuze. De campagne werd volledig ontwikkeld door freelancers, met fotografie van Gábor Deák (Deem Productions).

Als iedereen 1% van zijn inkomen inzet, kunnen we armoede structureel oplossen. Met deze gedachte is in 2007 de 1%CLUB opgericht. "We zijn nu een paar maanden online, en het gaat enorm goed. Dit is echt te danken aan enthousiaste mensen uit alle soorten disciplines die vaak veel meer dan 1% van hun talent inzetten om te helpen. Gábor herkende zich ook in onze gedachte en uit de foto's blijkt dat hij ook precies snapt tegen wie we praten. We zijn heel blij met het resultaat!" zegt oprichter Anna Chojnacka.

Creatie: freelance collectief
Alle communicatie van de 1%CLUB wordt gemaakt door een freelancerscollectief. Van huisstijl tot branding van events, de 1%CLUB wordt gedragen door enthousiaste creatieven die graag hun 1% bijdragen. De gehele identity, logo, campagne en middelen zijn ontwikkeld door een freelancerscollectief met o.a. Pascal Duval (LePasCool), Julien Rademaker (Jules David Design) en Merien Kunst (First Hunch).

Je houdt 99% over!
De campagne, die niet focust op armoede en ellende, maar juist op de 99% die je overhoudt, combineert nuchtere teksten ('1% tegen armoede. De rest mag je houden.') met zwart-wit beelden. Kunst: "De foto's tonen een herkenbare blik in het leven van Nederlandse, dubbelverdienende 30ers in de stad. Het is geen kritische campagne, maar een campagne die viert hoe lekker het leven is, zelfs als je 1% reserveert voor het oplossen van armoede. Oftewel, 1% kan je makkelijk missen."

Fotografie: Gabor Deak
Voor de fotografie van de launch campagne vroegen zij Gábor Deák. Gábor, vooral bekend als cameraman/DOP van nog bekendere commercials, fotografeert in een documentairestijl die perfect aansluit bij de nuchtere kijk van de 1%CLUB. En hij was vanaf het eerste moment heel enthousiast over de doelstelling van de 1%CLUB. Gábor en Vu Meyer van Deem Productions werkten vrijwel belangeloos mee aan de shoot. Meyer: "Het is super om aan dit project te werken en alle positieve reacties te zien."

Straat-shoot: 3000 foto's
Tijdens de straat-shoot bezocht Gábor achter elkaar typische plekken in de stad, zoals de Haarlemmerstraat en het Vondelpark, maar ook het WTC. Hij werd bijgestaan door vrijwilligers die rechtstreeks van de 1%CLUB website waren geplukt. Zij hielpen als 'backup modellen' en verzorgden de quitclaims terwijl Gábor in razend tempo door de straten vloog. Vrijwel zonder uitzondering waren de mensen enthousiast over de 1%-gedachte en tekenden de quitclaim - waarmee ze afstand deden van hun portretrecht. Het resultaat van deze lange dag: meer dan 3000 foto's! Voor de campagne werd een selectie gemaakt van ongeveer 10 beelden om in te zetten in de verschillende media.


1% in alle media
Anna: "Onze doelgroep heeft een actief leven online, dus met onze website en via bevriende websites zoals Hyves kunnen we onszelf goed zichtbaar maken. Maar we beseffen ook de waarde van offline media en gaan nu hard op zoek naar zichtbaarheid op straat en in de bladen. Deze campagne is fris en serieus tegelijk, ik hoop dat ook de mediabureaus en adverteerders erdoor worden geraakt en ons helpen met aanwezigheid in alle Nederlandse media."

www.1procentclub.nl

Contact
|                                 |                                 |
|(First Hunch)                    |(1%CLUB)                         |
|Merien Kunst                     |Anna Chojnacka                   |
|06-25053707                      |06-17844060                      |
|merien@hunch.nl                  |anna@1procentclub.nl             |

---- -- TEGEN ARMOEDE.

GEEF 1% TEGEN ARMOEDE.
DE REST MAG JE HOUDEN.
Als iedereen 1% van zijn inkomen, tijd of kennis
inzet, kunnen we armoede structureel oplossen.

De 1%CLUB is een digitale marktplaats van kleine
ontwikkelingsprojecten. Bij de 1%CLUB beslis je zelf aan welk project je 1% van jouw geld, tijd of kennis wilt bijdragen. Met behulp van blogs, foto's,
filmpjes kun je online volgen wat er met je geld
gebeurt. Lekker direct, betrokken en transparant.
De richtlijn van 1% is gekozen omdat het je eigen
bestedingspatroon nauwelijks beïnvloedt. Je kan
gewoon blijven doen wat je doet en je houdt altijd nog 99% over!
Welkom bij de 1%CLUB.
Kijk op www.1procentclub.nl


---- --