Ingezonden persbericht


Maatschappelijk jaarverslag Wooncompagnie 2007

Trots op brede maatschappelijke taakvervulling

De rol van maatschappelijk ondernemer die Wooncompagnie zichzelf heeft opgelegd, neemt elk jaar grotere vormen aan. Concrete vormen ook. Dat blijkt niet alleen uit het feit dát er een maatschappelijk jaarverslag van 2007 is uitgebracht, maar vooral uit de inhoud ervan. Het verslag, dat na te lezen is op www.wooncompagnie.nl, maakt het buitengewoon brede scala aan maatschappelijke activiteiten, doelen en (ook financiële) resultaten zichtbaar.

Wooncompagnie beseft als geen ander dat ze haar bestaansrecht ontleent aan dat deel van de bevolking dat is aangewezen op een sociale huurwoning. Reden te meer om zich juist voor hen sterk te maken. Hierbij gaat het al lang niet meer om wonen alleen. Ook de betrokkenheid bij veiligheid, leefbaarheid, milieu, welzijn en zorg groeit onverminderd.

Moderne woning voor iedereen
Het realiseren van huisvesting van groepen met lage inkomens ziet Wooncompagnie als één van haar voornaamste kerntaken. Voor hen is in 2007 voor ¤ 10,8 miljoen onrendabel geïnvesteerd in nieuwbouw: woningverhuur flink onder de kostprijs, om moderne woningen bereikbaar te maken voor iedereen. Hierbij wordt, vaak in samenwerking met zorginstanties, ook gedacht aan mensen met verstandelijke of fysieke beperkingen. Zo worden er bijvoorbeeld panden verbouwd tot hospices, zorgboerderijen en kleinschalige woonvormen.

Kleine greep
Wat het jaarverslag bovenal laat zien, is dat de maatschappelijke taken leiden tot bestedingen in vele vruchtbare initiatieven. Projecten voor verbetering van het leefklimaat, opknapbeurten van wijken, sponsoring van sociale buurtactiviteiten en natuurlijk open en actieve communicatie met bewoners vormen slechts een kleine greep hieruit.

Financiële informatie
Uiteraard ontbreekt ook een globaal inzicht in cijfers en aantallen niet in het maatschappelijk jaarverslag. Het jaarresultaat over 2007 bedraagt ¤ 45,6 miljoen, waar in 2006 een verlies was van ¤ 19,8 miljoen. De toename van ¤ 65,4 miljoen is grotendeels veroorzaakt door de aanpassing van de waardering van het woningbezit. Deze waardering, ook wel de 'mutatie actuele waarde' genoemd, wordt bepaald op basis van de verwachte toekomstige inkomsten en uitgaven. Het 'reguliere' resultaat uit bedrijfsuitoefening is met bijna ¤ 8 miljoen toegenomen tot ¤ 7 miljoen, voornamelijk als gevolg van de afname van onrendabele investeringen. Details op financieel gebied staan in het volkshuisvestelijk jaarverslag 2007. Geïnteresseerden kunnen beide uitgaven opvragen bij Wooncompagnie via het Telefonisch Informatie Punt (0900 20 22 373, lokaal tarief).

Wooncompagnie
Geldelozeweg 41
1625 NW Hoorn
Tel.: 0229 - 751154 Fax: 0229 - 751151
www.wooncompagnie.nl j.beermann@wooncompagnie.nl