Ingezonden persbericht


voorbereidingen T-Parade in volle gang

Momenteel zijn ruim 1.200 Tilburgers uit alle windstreken zich volop aan het voorbereiden op het grote verbroederingsevenement genaamd ´ T-Parade´ dat op

24 augustus in het centrum van Tilburg plaats vindt. Niet enkel het evenement zelf, maar zeker ook de voorbereidingen en interculturele samenwerking vooraf leveren interessante verhalen en beelden op.

Mundial Productions organiseert de T-Parade in samenwerking met Carnavalsstichting Tilburg en de Antilliaanse Stichting Een ster wijst de weg stap voor stap. De gemeente Tilburg ondersteunt het evenement. In 2007 was de eerste editie met ruim 1.100 deelnemers, 40.000 bezoekers en veel enthousiaste reacties een groot succes.

Op 24 augustus laat Tilburg voor de tweede keer zien dat leven met zoveel verschillende culturen een wereldfeest kan zijn. In een kleurrijke parade trekt een bonte stoet praalwagens en loopgroepen door het centrum van Tilburg. Dit evenement onderscheidt zich van het Rotterdamse Zomercarnaval en een evenement als de Gay-Parade door de sámenwerking tussen de verschillende culturen i.t.t. de afzonderlijke presentatie. Minister Vogelaar van ontwikkelingssamenwerking deelt die dag de prijzen uit aan de mooiste praalwagen en beste loopgroep.

Door de maandenlange samenwerking tussen o.a. de Tilburgse carnavalsverengingen en Zuid- en Midden- Amerikaanse en Antilliaanse groepen aan de praalwagens en loopgroepen wordt op een positieve manier gewerkt aan duurzame integratie. Deelnemers komen uit alle windstreken met verschillende geaardheden, maar wonen allemaal in Tilburg. Men zegt veel van elkaar te leren, één familie te worden en men geniet ervan samen naar een eindproduct te werken. Zelfs oud dorpsleden, familie e.d. uit de landen waar diverse deelnemers vandaan komen worden bij dit Tilburgse evenement betrokken. Zo maakt een groep Indianen uit Peru de kostuums voor de Tilburgse carnavalsgroep en de in Tilburg wonende Latijns Amerikaanse vrouwen. Deze vrouwen bouwen samen met traditionele Tilburgse carnavalsverenigingen een wagen voor het Peruaanse Zonnefeest. Antilliaanse mannen en vrouwen bouwen Hollandse molens en geboren en getogen Tilburgers werken samen met een aantal mannen en vrouwen uit Venezuela aan een wagen met hierop de Godin van de vruchtbaarheid. De Chinese vrouwen vereniging is wederom een interessante groep. Goed nieuws is ook dat dit jaar voor het eerst twee Marokkaanse en drie Turkse groepen meelopen. Daarnaast zijn er optredens van Tilburgers uit alle windstreken op diverse podia, een echt wereldfeest dus!

Een week voorafgaande aan de T-Parade, op zaterdagavond 16 augustus vindt in Tilburg voor de tweede keer de Mister en Miss T-Parade verkiezing plaats. Miss en Mister T-parade 2008 zullen een hoofdrol spelen tijdens de T- parade op 24 augustus.

De deelnemers aan deze verkiezing wonen in Tilburg en vertegenwoordigen het land waar ze vandaan komen. Zij hebben allen goede redenen om aan deze verkiezing deel te nemen en een verhaal dat ze graag uit willen dragen. Deze meisjes en jongens komen oorspronkelijk o.a. uit Suriname, Rwanda, Colombia, Congo,de Antillen en Nederland. Deze allochtone jongeren willen laten zien dat zij positief deelnemen aan het integratieproces. Ze zijn trots op hun land van herkomst, maar ook dankbaar voor de kansen die ze hier in Nederland krijgen. Hier willen ze zelf een positieve bijdrage aan leveren. De potentiële Missen en Misters zijn in de afgelopen maanden getraind om een goede presentatie te geven over de eigen identiteit en cultuur. Een Antilliaanse dame is druk bezig met het maken van prachtige outfits voor de finale.

Voor meer informatie zie www.t-parade.nl

Heeft u interesse om naast het bezoeken van het evenement een achtergrondreportage te maken? Ik wil u graag in contact brengen met diverse deelnemers en de organisatie.

Met vriendelijke groet,

Judith van Loon.

Communicatieadviseur gemeente Tilburg

E: judith.van.loon@tilburg.nl

T: 013- 542 9413

M: 06 - 27 86 70 02

bezoekadres

Stadhuisplein 130

5038TC Tilburg

postadres

postbus 90155

5000 LH Tilburg

aanwezig op

maandag middag, dinsdag, woensdag en vrijdag