Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
13 augustus 2008


--Persbericht-

College wil privatiseringsbezuiniging van E 100.000,- schrappen

Het college van B&W zal aan de raad voorstellen om de in het Raadsprogramma vastgestelde privatiseringsbezuiniging van 100.000,- euro te schrappen. De bezuiniging moest voortkomen uit de privatisering van sportaccommodaties. Het college gaat weliswaar volledig voor de privatisering, maar zet vooral in op een positieve uitkomst voor zowel de verenigingen als de gemeente.

Na de zomervakantie worden de gesprekken met de voetbalverenigingen en een aantal andere sportaccommodaties over privatisering hervat. Het gaat om de voetbalclubs RKZVC, KSH, KSV, Erix en Longa'30. De SV Grol, Grolse Boys en VV Mariënvelde zijn al geprivatiseerd. Verder gaat het om de sportaccomodaties in Lievelde (gymzaal Delakker), Vragender (gymzaal De Bult), Mariënvelde (gymzaal) en Groenlo (Sporthal Den Elshof). Vanaf 1 april 2009 moet feitelijk uitvoering worden gegeven aan de privatiseringsovereenkomst.

Win-Win situatie
Het college wil in het overleg met de verenigingen vooral de kansen benadrukken die privatisering biedt. Door goede calculatie en zelfwerkzaamheid kunnen verenigingen geld overhouden van de verstrekte subsidie en dat gebruiken voor andere initiatieven. Het gevoel van een "eigen accommodatie" zal ook de betrokkenheid van de leden bij de vereniging vergroten. Ook de gemeente heeft voordeel van privatisering, met name waar het gaat om de overhead- en onderhoudskosten. Zo ontstaat voor beide partijen een win-win situatie.

Maatwerk
Uitgangspunt is dat er vooral maatwerk geleverd wordt, zeker waar het gaat om de gymzalen en sporthal Den Elshof. Zo worden bijvoorbeeld in Vragender en Mariënvelde vanuit plaatselijk initiatief plannen ontwikkeld voor een multifuntionele accommodatie (MFA). Dit biedt mogelijkheden om de voorgenomen privatisering in die plannen te betrekken. FA). Zo wordt per locatie en in overleg met alle betrokkenen naar de beste oplossing gezocht om tot privatisering te komen. De Hamalandhal blijft nog bij de gemeente in beheer tot de plannen rond de nieuw te bouwen sporthallen zijn uitgewerkt en uitgevoerd. Wat betreft de voetbalverenigingen in Lichtenvoorde is een harmonisatie van de subsidiebedragen onderdeel van de privatisering, zodat ze daarmee op één lijn komen met de SV Grol en Grolse Boys.

Overeenkomst
De inzet van het overleg is dat op 31 december door alle betrokken partijen een principeovereenkomst is getekend. Daarmee wordt de eerste stap gezet naar de definitieve privatisering met ingang van 1 april 2009. Het voorstel van het college moet nog wel in de gemeenteraad behandeld worden, omdat de bezuiniging van 100.000,- eerder door de gemeenteraad werd vastgesteld in het Raadsprogramma 2005-2009. Het voorstel zal op 2 september eerst worden behandeld in de Commissie Maatschappij en Bestuur, als voorbereiding op besluitvorming in de gemeenteraad.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling Communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 393552.
-----------------------


---- --