Raad van de Europese Unie

E

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 12 augustus 2008

12449/08 (Presse 235)
P 101/08
(OR. fr)

Verklaring van de Europese Unie over de dreigende executie van de heer Amir Amrollahi in Iran

De Europese Unie is zeer verontrust over de informatie dat executie dreigt voor Amir Amrollahi, die ter dood is veroordeeld voor misdrijven die hij als minderjarige zou hebben begaan.
Die terdoodveroordeling is een flagrante schending van de internationale verplichtingen en verbintenissen van de Islamitische Republiek Iran, zoals neergelegd in het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, en het Verdrag inzake de rechten van het kind, die beide terechtstelling verbieden van personen die zijn veroordeeld voor misdrijven begaan als minderjarige.
De Europese Unie veroordeelt dan ook de executie, afgelopen 22 juli in Bushehr, van Hassan Mozafari en Rahman Shahidi, die minderjarig waren toen ze de feiten pleegden waarvoor ze zijn veroordeeld.

De Europese Unie roept Iran op zijn internationale verplichtingen na te komen en onverwijld de noodzakelijke maatregelen te nemen om af te zien van de executie van Amir Amrollahi en, meer algemeen, van alle anderen die ter dood zijn veroordeeld voor feiten die zij als minderjarige hebben gepleegd.
De Europese Unie heeft dan ook met opluchting kennis genomen van het besluit van de Iraanse justitiële autoriteiten om de terdoodveroordeling van Ali Mahin Torabi ongedaan te maken en een nieuw proces te gelasten. De Europese Unie had daarvoor de afgelopen maanden herhaaldelijk gepleit. Zij roept de Iraanse autoriteiten op hetzelfde te doen voor de andere Iraniërs die in de dezelfde situatie verkeren, en hun passende vervangende straffen, met een educatief doel en gericht op hun reclassering, op te leggen.

R u e d e l a L o i , 1 7 5 B ­ 1 0 4 8 B R U XE L L E S T é l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom