Ingezonden persbericht


Inhoud Tijdschrift voor Psychiatrie van augustus

ADHD bij volwassenen: vaker en ernstiger

ADHD bij volwassenen komt vaker voor dan tot nu toe werd gedacht. Bovendien gaat de aandoening gepaard met veel andere psychische stoornissen en heeft grotere impact op het dagelijks functioneren dan tot op heden bekend. Desondanks zoeken maar weinig mensen professionele hulp voor hun klachten. Dat concluderen de Leuvense onderzoekers Tine De Ridder et al., die bijna 500 volwassen Belgen een vragenlijst afnamen over hun geestelijke gezondheid. In het augustusnummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie verschijnt dit eerste onderzoek naar ADHD bij volwassenen in België dat gebaseerd is op gegevens van volwassenen en niet op extrapolatie van gegevens van kinderen naar volwassenen.

De auteurs vonden een ADHD-frequentie van 4,1% onder alle deelnemende 18-44-jarigen; de frequentie was hoger bij de jongere dan bij de oudere deelnemers en de aandoening was meestal begonnen op de leeftijd van 7 tot 9 jaar. Op basis van de prevalentie in deze steekproef zouden ongeveer 320.000 volwassen Belgen voldoen aan de criteria voor ADHD. Zij vergelijken hun resultaten met die van Kooij et al., gepubliceerd in Psychological Medicine (2005;35:817-27). In deze tot nu toe enige Nederlandse epidemiologische studie over ADHD bij volwassenen (in Nijmegen) was de frequentie lager: 1,0-2,5%.

De Ridder et al. vonden dat mensen met ADHD ook vaak andere psychische aandoeningen hadden: ongeveer 16% had een depressieve stoornis, 43% een angststoornis en 9% kampte met alcoholproblemen. Op 7,7 dagen per maand functioneerden de personen met ADHD niet of minder goed. Dit is meer dan bijvoorbeeld personen met stemmings- of angststoornissen (2,5-5 dagen per maand) of met chronische somatische aandoeningen (6,3 dagen per maand).

Ondanks deze grote impact zoekt slechts 1 op de 5 mensen met ADHD professionele hulp. Mogelijk komt dit doordat zij de stoornis, die op jonge leeftijd ontstaan is, eerder zien als een 'eigenschap van zichzelf'.

Kooij et al. concludeerden eerder in het NTvG (2001:1498-501) dat bij volwassenen die hulp zoeken wegens mislukkingen in werk en relaties, stemmingswisselingen, woedeuitbarstingen en depressieve klachten, de diagnose 'ADHD' overwogen dient te worden, ook wanneer deze niet in de jeugd is gesteld. Dit omdat de stoornis ook bij volwassenen goed te behandelen is. Deze conclusie wordt met dit Leuvense onderzoek bevestigd, met de kanttekening dat veel volwassenen met ADHD dus geen hulp zoeken.



Ingezonden persbericht