Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 231 KV
Datum: 13 augustus 2008

Provincie verdeelt geld podiumkunsten

E 69.000,- subsidie voor 8 culturele producties

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben in de eerste helft van 2008 E 69.000,- beschikbaar gesteld voor 8 culturele producties. Voor de tweede helft van 2008 is er E 61.000,- beschikbaar. Aanvragen moeten voor 1 september a.s. binnen zijn (www.fryslan.nl/pk).

Doel van de regeling productie podiumkunsten is om met incidentele subsidies het totstandkomen van professionele producties op het gebied van de podiumkunsten in Fryslân te ondersteunen. Onder podiumkunsten kan verstaan worden: toneel, dans, muziek, kleinkunst, theater en alle tussenvormen.


1. St. Breinroer - Turf E 15.000,-
Turf is een oorspronkelijk Friese voorstelling en gaat over zes midlifers die, geconfronteerd met het verleden, wakker worden geschud in het heden. Bijna het gehele verhaal speelt zich af tijdens een reünie van een jeugdvoetbalteam. Het stuk is tragisch en komisch tegelijk. De voorstelling zal in een vijftien- tot twintigtal voetbalkantines in de gehele provincie worden gespeeld.


2. St. Kunst en Wetenschap - concerten met werk van Dirk Dekker E 1.000,- Op twee concertavonden zal werk ten gehore gebracht worden van Dirk Dekker en Paulus Folkertsma. Het werk van de componist Dirk Dekker werd in onze provincie vrijwel niet uitgevoerd. De première van zijn Strijkkwartet zal hem onder de aandacht brengen. Folkertsma is wel bekend, maar veel van zijn werk is dat niet. Voor een breed publiek zal het een boeiend concert van Friese muziek worden, waarbij het slotwerk van Mendelssohn een en ander in een breder perspectief plaatst.


3. St. Kamermuziekfestival Schiermonnikoog - Fant de Kanter E 3.000,- De jonge Nederlandse componist Fant de Kanter schrijft een compositie voor een kwintet. De première van dit stuk zal plaatsvinden op de slotdag van het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Elk jaar verstrekt het Kamermuziekfestival een compositieopdracht voor het schrijven van een op het eiland geïnspireerd werk. Deze keer is Fant de Kanter gevraagd. Sinds 2002 vindt het Kamermuziekfestival elk jaar in oktober plaats.


4. Nynke Laverman - Nomade E 10.000,-
Nomade is de derde muziekvoorstelling van Nynke Laverman. Net als in haar eerdere voorstellingen (Sielesâlt en De Maisfrou) combineert zij Friese poëzie met wereldmuziek. Voor deze voorstelling heeft Nynke zich laten inspireren door het nomadenbestaan in Mongolië. In augustus 2007 heeft zij een maand lang bij een nomadenfamilie op de steppe geleefd. Het nomadenbestaan wordt in de voorstelling onder meer tot uitdrukking gebracht door te spelen in een grote tent.


5. Stichting Theater met Poppen (Cartouche) - Gompachi en Komurosaki E 10.000,- De voorstelling is gericht op een jonge doelgroep: jeugd van 10 tot en met 15 jaar. Het centrale thema, liefde in al haar gradaties, is universeel en niet tijdgebonden. De theatervoorstelling is gebaseerd op het verhaal Gompachi en Komurosaki van de schrijver Louis Couperus. Het verhaal speelt in Japan en gaat over twee jonge geliefden die elkaar bij toeval treffen. Later wijst hij haar af waarna zij wraak neemt, maar dat loopt vreselijk uit de hand. Hoewel gebruik gemaakt wordt van multimediale technieken, blijft het poppenspel en de daaraan verwante technieken de belangrijkste beeldende vorm.


6. Stichting Circus de Kleine Wereld - De Kleine wereld E 10.000,- De Kleine Wereld is een theatervoorstelling waarin de wereld op zijn kop gezet wordt. Iedereen met een lichamelijke of geestelijke beperking functioneert optimaal en iedereen zonder beperking disfunctioneert. Aan het begin van het stuk overlijdt de circusdirecteur. Hij wordt opgevolgd door zijn jongste zoon, die evenals zijn vader een groeibeperking heeft. De oudste zoon, zonder beperking, wordt gepasseerd en onderneemt een aantal wraakacties om het circus te gronde te richten.


7. BUOG - Leeuwarden Bovenal E 10.000,-
Leeuwarden Bovenal is locatietheater dat zich afspeelt in de Leeuwarder wijk Oldegalileën. De bewoners van de wijk verzetten zich tegen vernieuwing en renovatie van hun wijk. Zij nemen het publiek mee de wijk in om te laten zien dat de wijk goed is zoals het is. Het publiek ontmoet de bewoners, ziet hun bezigheden, sores, tekortkomingen en saamhorigheid. Onderweg zijn er behalve allerlei straattaferelen, vijf korte scènes in tuintjes, garages, bedrijfjes of pleinen te zien. De inhoud van de scènes is gebaseerd op het stuk ROAD van de Ierse schrijver Jim Cartwright. Anne Feddema zorgt voor de vertaling in het Liwwadders.


8. Stg. De Opkeamer/de opkamer - toneelproject 'Nieuwe puberteit' E 10.000,- De makers noemen de voorstelling bewust niet de derde levensfase maar de nieuwe puberteit omdat deze fase een spiegel van de puberteit is. Nu ben je geestelijk in balans, maar hoe ga je met de fysieke beperkingen om? De voorstelling gaat over twee achtenvijftigplussers die al een heel leven achter zich hebben. Toen was alles duidelijk: kinderen, carrière enzovoort. Als een van de twee plotseling thuis komt te zitten, blijken er veel dingen onduidelijk en de woonkamer heel klein te zijn. De voorstelling is kleinschalig en kan ook in de foyer van het theater gespeeld worden.

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben de subsidie uit het budget voor podiumkunsten toegekend op basis van beoordelingen van de adviescommissie voor podiumkunsten.