Nederlandse Tafeltennisbond

Nigeria of de Dominicaanse Republiek
Oranje opent landentoernooi Olympische Spelen tegen Nigeria of de Dominicaanse Republiek

De Nederlands dames beginnen het landentoernooi van de Olympische Spelen op woensdag 13 augustus (04:00 of 08:30 uur) tegen Nigeria of de Dominicaanse Republiek. Oranje is in Beijing als zevende geplaatst en ontmoet in de groepsfase ook nog één van de twee sterkste landen (China of Singapore).

Li Jiao (links) en Li Jie tijdens het plakken van de rubbers op hun batje in de Chinese stad Nanning. De
Nederlandse dames bereiden zich daar voor op de Olympische Spelen. (FOTO: © NTTB / Marcel Valk)

Speelschema damesteam, Olympische Spelen 2008 Beijing (Nederlandse tijden, o.v.b.)
woe 13 aug (04:00 uur of 08:30 uur): Nederland-Dominicaanse Republiek of Nigeria
woe 13 aug (13:30 uur) of don 14 aug (04:00 uur): Nederland-Verenigde Staten of Kroatië
don 14 aug (08:30 uur of 13:30 uur): Nederland-China of Singapore vrij 15 aug en zaterdag 16 augustus: play-offs en halve finales zon 16 aug (08:30 uur): wedstrijd om bronzen medaille zon 16 aug (13:30 uur): finale landentoernooi

De mogelijke tegenstanders van de Oranjedames in het landentoernooi van de Olympische Spelen zijn bekend. Nederland is als zevende geplaatst door de ITTF en zal daardoor in de groepsfase in ieder geval tegen één van de twee sterkste landen (China of Singapore) spelen. Oranje speelt op de openingsdag het eerste duel tegen de op papier zwakste tegenstander (Nigeria of de Dominicaanse Republiek). Donderdag 14 augustus werken Li Jiao, Li Jie en Elena Timina in het "Peking University Gymnasium" het topduel tegen China of Singapore af.

Uiterlijk 7 augustus wordt in Beijing de officiële loting verricht en is de definitieve indeling duidelijk.

Voor bondscoach Pieke Franssen en zijn team is het nu al belangrijk dat de plaatsingslijst bekend is. ,,We kunnen ons dan specifiek in de trainingen gaan richten op de opponenten. In de groepsfase komen we bijvoorbeeld geen verdedigende speelsters tegen en dat is fijn om nu al te weten."

De bondscoach en zijn dames hebben een lichte voorkeur voor de definitieve samenstelling, maar die houden zij liever voor zichzelf. Feit is dat ook de zwakkere tegenstander (Dominicaanse Republiek of Nigeria) niet onderschat wordt. Franssen: ,,De Dominicaanse Republiek heeft bijvoorbeeld twee genaturaliseerde Chinese speelsters, waarvan er één tot de top-50 van de wereld behoort."

In Nanning heeft het Oranjeteam donderdag 31 juli weer twee intensieve trainingen afgewerkt. Vrijdag wordt er een oefenwedstrijd gespeeld tegen het provinciale team van Guangxi.

Plaatsingslijsten landentoernooi Olympische Spelen

Vrouwen

1. China

2. Singapore

3. Hong Kong

4. Zuid-Korea

5. Japan

6. Duitsland

7. Nederland

8. Oostenrijk

9. Verenigde Staten

10. Kroatië

11. Spanje

12. Polen

13. Romanië

14. Australië

15. Dominicaanse Republiek

16. Nigeria

Mannen

1. China

2. Duitsland

3. Zuid-Korea

4. Hong Kong

5. Japan

6. Taiwan

7. Singapore

8. Oostenrijk

9. Kroatië

10. Griekenland

11. Zweden

12. Rusland

13. Brazilië

14. Nigeria

15. Canada

16. Australië

NTTB/HH