Gemeente Sneek


sociaal en sfeervol én schoon


73ste Sneekweek: sportief, sociaal en sfeervol én schoon

Ballonfokken op de Snitsermar De gemeente Sneek kan met politie en KWS terugkijken op een sportieve en sociale Sneekweek 2008. De organisatie was uitstekend en op het gebied de openbare orde en veiligheid verliepen alle evenementen vrijwel vlekkeloos. Met zo'n 110.000 bezoekers was de editie van 2008 minder druk bezocht dan vorig jaar.

De vele regen drukte het aantal uitgaansbezoekers in de avonduren. De sfeer in de stad was prima en de Sneker horeca heeft een topjaar gedraaid.

Sportief
De wedstrijden van de KWS waren voor zeilers en publiek weer een groot succes. Zowel de liefhebbers van harde wind als de licht weer-zeilers kwamen aan hun trekken. In totaal waren er 830 deelnemers, iets meer dan vorig jaar. Wethouder Tom Metz eindigde in de G2 als vierde in het eindklassement. Hij zeilde met een wisselende bemanning. Helaas werden de wedstrijden op de laatste dag vanwege het slechte weer afgelast en zullen we nooit weten of hij zijn derde plaats van 2007 had kunnen prolongeren. Vanwege de afgelastingen op de laatste dag kon de eindstrijd in 17 van de 34 klassen niet meer gevoerd worden. In de andere 17 klassen was de beslissing een dag eerder al gevallen. De traditionele Holland-Friesland wedstrijden in de regenboog werden gewonnen door het Hollandse team.

Op de vernieuwde Sneekweekcamping was de sfeer prima en met 3000 kampeerders was het drukker dan ooit. Dankzij nieuwe drainage was er, ondanks de vele regen, geen wateroverlast en verbeterde elektrische voorzieningen zorgden ervoor dat er geen storingen waren.

Sfeervol en sociaal
De gemeentelijke toezichthouders en havenmeesters kijken terug op een goed verlopen Sneekweek. De havens lagen vol. Door een grotere inzet van toezichthouders, ook op het water, kon overlast in de kiem worden gesmoord en zijn er dit jaar aanzienlijk minder boten weggestuurd dan vorig jaar. In totaal moesten twaalf boten met bemanning vertrekken, minder dan de helft van vorig jaar. Bij de gemeente kwam gedurende de hele Sneekweek één klacht binnen vanwege geluidsoverlast.

Tijdens de eerste dagen van de Sneekweek hebben zowel toezichthouders als medewerkers van de politie parkeerboetes moeten schrijven aan de Paviljoenwei bij de pont naar jet Starteiland. Deze weg moet vrijgehouden worden voor hulpdiensten. Na aanpassing van de bebording en de inzet van verkeersregelaars hoefden in de tweede helft van de week vrijwel geen bekeuringen meer worden uitgedeeld.

Ook de politie van het team Snits Wymbritseradiel kijkt met tevredenheid terug op een rustig verlopen Sneekweek. De politie hield zowel in de stad als op het water toezicht. Daarbij werden ze geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente van Sneek, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers. Zo konden ruzies en overlast in veel gevallen worden voorkomen. De meeste incidenten, zoals wildplassen, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, geluidsoverlast, mishandeling en vandalisme, konden vlot door de politie afgehandeld worden.

Schoon
De Sneekweek stond in het teken van bewustwording van leven met water en omgaan met afval. Op Hardzeildag organiseerde het campagneteam van Nederland leeft met Water een Waterrace en liep een actieteam van Nederland Schoon door de binnenstad onder het motto "Doe een ander je afval niet kado". De medewerkers van Stadsbeheer Sneek hebben ervoor gezorgd dat de straten en pleinen in de Sneekweek verzorgd en schoon waren. Traditiegetrouw kregen zij op Hardzeildag versterking van wethouder Jan Bargboer.