Gemeente Hilversum

Verwerking ingezamelde elektronica bij GAD

publicatiedatum: dinsdag 12 augustus 2008

Greenpeace heeft Nederland ervan beschuldigd illegaal chemisch afval te dumpen in Ghana. De chemicaliën zitten in gebruikte computers, die als ontwikkelingshulp naar Ghana gaan, maar daar terecht zouden komen op vuilstortplaatsen nadat het kostbare edelmetaal eruit is gehaald.

Daarom heeft de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) die ook het Hilversumse afval afvoert in een persbericht uitgelegd wat er met de door haar ingezamelde elektronica gebeurt.

De GAD verwerkt de elektrische en elektronische apparaten samen met de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP).

Alle elektrische en elektronische apparaten, zoals koelkasten, televisies en strijkbouten kunnen op de scheidingsstations van de GAD worden ingeleverd. Er zijn containers op de vier scheidingsstations beschikbaar en deze worden met apparaten waar een snoer aan zit door inwoners van Gooi en Vechtstreek gevuld. Vanuit de NVMP in Eindhoven worden de apparaten gerecycled bij Mirec. Beide organisaties voldoen aan de wettelijke regels.

De ICT-stroom (computer)beeldbuizen worden via dezelfde structuur van NVMP gerecycled. Stofzuigers en computerkasten worden in samenwerking met gemeente Almere in een werkgelegenheidsproject verwerkt. In het werkgelegenheidsproject worden de producten gedemonteerd en daarna verder in de markt gezet, als recycleproduct. Overige onderdelen gaan naar de verwerkingsinrichting.

Apparaten zoals drogers, wasmachines en gasfornuizen komen op de scheidingsstations bij het oud ijzer terecht, waar ze als zodanig worden verwerkt.

Meer informatie
Zie de website van de "Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD)".