Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Rotterdam betaalt mee aan uw groene dak

De Rotterdamse daken kleuren groen. De daken van het gemeentearchief, de werven Feijenoord, IJsselmonde en Delfshaven en de Centrale Bibliotheek zijn al groen en er volgen er meer. Heeft u een bedrijfspand of woonhuis met een plat of licht hellend dak, dan kunt u ook kiezen voor groen. De gemeente Rotterdam geeft subsidie op de aanleg van groene daken.


Rotterdam heeft zon 400 hectare plat dakoppervlak, dat zijn ongeveer 600 voetbalvelden. Met medewerking van de Rotterdammers en bedrijven kan de gemeente deze grijze bovenkant van de stad groen maken. Dit is niet alleen fijn voor flatbewoners die dan op een mooi begroeid dak uitkijken; groene daken hebben ook een praktisch doel. Door de klimaatverandering regent het steeds vaker en harder. In een dichtbebouwde omgeving zijn groene daken een nieuwe mogelijkheid om die extra neerslag op te vangen en vertraagd af te voeren waardoor het riool minder wordt belast.

Koeler in de zomer, warmer in de winter

Een begroeid dak heeft meer voordelen. De beplanting isoleert het pand onder het dak. Hierdoor is het s winters binnen warmer en s zomers koeler. Dit bespaart energie en vermindert de uitstoot van CO . Bovendien bieden groene daken bescherming tegen UV-straling en temperatuurschommelingen waardoor de dakbedekking langer meegaat. Ook werken daken met begroeiing geluiddempend en onttrekken ze fijnstof uit de lucht waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Er zijn verschillende soorten groene daken: extensieve en intensieve. Bij een extensief groen dak is de begroeiing beperkt tot mossen, vetplanten, kruiden en grassen. Deze begroeiing kan zich grotendeels zelf in stand houden en verder ontwikkelen. Een intensief groen dak is vergelijkbaar met een gewone tuin. Naast grassen, planten en struiken kunnen er eventueel zelfs bomen op groeien. Intensief groene daken vragen om een sterke, dragende constructie.

Subsidie en voorwaarden

De subsidie voor groene daken bedraagt voor particulieren 25,- per m2 gerealiseerd groen. Hiervoor wordt als voorwaarde gesteld dat het groene dak bestaat uit een wortelwerende laag, drainage, voedingsbodem en vegetatie. Daarnaast moet de minimaal aan te leggen oppervlakte 40 m2^ zijn en de minimale waterbergende capaciteit 15 liter per m2. Tot slot moet het ontwerp, aanleg en onderhoud van het groene dak deugdelijk en zorgvuldig worden uitgevoerd.

Voor extensieve groene daken heeft u geen bouwvergunning nodig. Voor intensieve groene daken hangt het af van het ontwerp. Hiervoor kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunningen van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, telefoon (010) 489 49 66.

Meer informatie

Voor meer informatie over groene daken kunt u kijken op www.rotterdam.nl/groenedaken. Ook kunt u contact opnemen met het informatiepunt Duurzaam Bouwen via e-mail groenedaken@rotterdam.nl of telefoon (010) 489 54 89.