Politie Groningen

Woensdag 13 augustus 2008

Provincie Provincie, 13-08-2008

Groningen: agent gewond bij achtervolging

Een agent is dinsdagavond gewond geraakt bij een achtervolging. De agent was samen met een collega op de fiets aan het werk. In de Guldenstraat werd gezien dat een jongeman een fiets kocht van een ander man. Beide agenten besloten elk achter één van de mannen aan te gaan. De 33-jarige verkoper uit Groningen kon worden aangehouden. In de achtervolging van de koper is de agent met zijn fiets onderaan het talud aan de Spilsluizen beland. Hoe dat precies heeft kunnen gebeuren, is nog onbekend. Hij raakte gewond en werd met kneuzingen over zijn gehele lichaam overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte wist te ontkomen. De politie is op zoek naar getuigen van dit incident. Zij kunnen zich melden bij Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: automobilist raakt stadswacht na negeren stopteken

De politie heeft dinsdagavond een 26-jarige automobilist uit Groningen aangehouden. Een stadswacht gaf de bestuurder op het Zuiderdiep een stopteken omdat daar op dat moment een evenement plaatsvond. De Groninger negeerde dit en reed door. Direct daarna gaf de stadswacht wederom een stopteken, maar de Stadjer trapte juist dieper het gaspedaal in om te intimideren. Een andere stadswacht stapte vervolgens voor de auto en kwam op de motorkap terecht. Er ontstond een discussie waarna de verdachte wegreed. Daarbij werd ook een stopteken van een politieagent genegeerd. Op de Emmabrug konden agenten de automobilist langs de kant van de weg zetten. Ook nu reageerde de bestuurder vervelend. Hij is ingesloten voor verhoor.

Groningen: Stadjer mishandelt vrouw

De politie heeft dinsdagmorgen in een woning in de Groningse wijk de Wijert een 38-jarige man aangehouden. De inwoner van Groningen zou in de woning zijn 34-jarige partner hebben mishandeld. Dit deed hij in het bijzijn van enkele kinderen. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

Groningen: motorrijder licht gewond

Een 25-jarige motorrijder uit Niezijl is dinsdagmiddag licht gewond geraakt op de Noordzeeweg in Groningen. De Niezijlster kwam samen met een 40-jarige motorbestuurder uit Roden uit de richting van de Eemshavenweg. Ter hoogte van de Bedumerweg reed een 25-jarige automobilist uit Uithuizen in tegenovergestelde richting van de twee motorrijders. Door onbekende oorzaak raakte de Uithuizer de macht over het stuur kwijt, reed over de middenberm en kwam op de andere weghelft terecht. De motorrijder schrok daarvan en gleed onderuit. De 40-jarige Roner liet zichzelf onderuit gaan en kwam tot stilstand tegen de auto. Ambulancemedewerkers kwamen ter plaatse om de gedupeerden te controleren. De Niezijlster bleek licht beenletsel te hebben. De anderen kwamen er zonder verwondingen vanaf. De politie heeft een registratie gemaakt.

Groningen: winkeldieven gepakt

De politie heeft dinsdagmiddag op het hoofdstation in Groningen een inwoner van Bellingwedde (26) en van Winschoten (28) aangehouden. Het tweetal wordt ervan verdacht diverse winkeldiefstallen te hebben gepleegd in het centrum van Groningen. Een medewerker van een beveiligingsbedrijf zag de mannen verdacht rondlopen in een winkel en waarschuwde de politie. Buiten haalde een van de verdachten een kledingstuk onder zijn shirt vandaan, waarna beide mannen werden gecontroleerd. In een rugtas bleken meer gestolen goederen te zitten. Beide mannen zijn meegenomen naar het politiebureau en zijn voor verhoor ingesloten.

Groningen: rijbewijzen ingevorderd

De politie heeft dinsdagavond op de Weg der Verenigde Naties in Groningen twee rijbewijzen ingevorderd. Het rijgedrag van twee automobilisten viel op. Beiden hoorden kennelijk bij elkaar en waren aan het spelen op de weg. Met hoge snelheid reed het tweetal langs de wegwerkzaamheden. In het 50 km-gebied werden de twee geklokt op een snelheid van 117 km/uur. Zowel de 31-jarige man uit Winschoten als de 43-jarige man uit Groningen moest hierop zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man aangehouden na mishandeling

Een 26-jarige Stadjer is dinsdagnacht aangehouden voor mishandeling van zijn 18-jarige vriendin. De man stond in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen te schreeuwen en te duwen tegen zijn vriendin. Op aanspreken van agenten, bleef de man doorgaan. Zijn vriendin kwam ten val, waarna de man een fiets in haar richting gooide. Hierop is de man aangehouden. Hij verzette zich hevig en er moest pepperspray aan te pas komen om de man onder controle te krijgen. De Stadjer is ingesloten voor nader onderzoek.

Muntendam: man geeft zich uit voor broer

De politie heeft dinsdagmiddag een 24-jarige automobilist uit Veendam aangehouden. De man werd op de N33 bij Muntendam gecontroleerd, omdat hij niet handsfree aan het bellen was. Hij gaf zich uit voor zijn broer en vertelde geen rijbewijs bij zich te hebben. Zijn broer moest echter nog een vonnis betekenen. De automobilist zette zijn handtekening onder een vonnis, dat later niet voor hem bestemd bleek te zijn. De agenten twijfelden aan de identiteit van de man. Onderzoek maakte duidelijk dat de man een valse naam had opgegeven. De man had zelf een rijontzegging. De politie maakt proces-verbaal op voor niet handsfree bellen, rijden tijdens ontzegging, valsheid in geschrifte en het opgeven van een valse naam.

Grootegast: rupskraan niet gezekerd

Een 34-jarige automobilist uit Doezum heeft dinsdagochtend een bekeuring gekregen. De man reed in een tractor over de Bovenweg in Grootegast. In een dieplader vervoerde hij een rupskraan. Vlak voor zijn eindbestemming werd hij gecontroleerd. De rupskraan bleek niet gezekerd te zijn en stond daarmee onvoldoende stevig vast. Hij mocht het laatste stukje doorrijden.

Veendam: inbraken winkelcentrum

In de nacht van maandag op dinsdag hebben onbekenden het winkelcentrum aan het Beneden Oosterdiep in Veendam betreden. De daders zijn binnengekomen door een toegangsdeur te forceren. In het winkelcentrum is men in meerdere winkels geweest. Er is een kleine hoeveelheid goederen weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Den Ham: politieauto bijna geramd

Een 26-jarige automobilist uit Groningen heeft dinsdag een proces-verbaal gekregen voor het veroorzaken van gevaar op de weg. De man reed over de Sietse Veldstraweg in Den Ham. Hij naderde met hoge snelheid een bocht. Uit tegenovergestelde richting kwam een politieauto. De Stadjer kon in de bocht niet de controle over het voertuig houden. Hij slingerde en kwam aan de andere zijde van de weg tegen een boom tot stilstand. Hierbij werd de politieauto net ontweken. De man liep geen letsel op. De politie maakt proces-verbaal op.

Startenhuizen: bekeuring voor afval verbranden

Een 42-jarige inwoner van Startenhuizen heeft dinsdagmiddag een bekeuring gekregen. De man was in de tuin bij zijn woning rotzooi aan het verbranden. Dit leverde hem een bekeuring van 150 euro op.

Eenrum: jongen overlopen bij woninginbraak

Een 13-jarige jongen uit de gemeente De Marne is dinsdagmiddag aangehouden. De jongen was aan de Greeden in Eenrum een woning binnengegaan. Toen hij binnen was, kwam de bewoner thuis. Die wist de jongen vast te houden en over te dragen aan de gealarmeerde politie. De jongen is overgedragen aan zijn ouders, maar zal nog wel verhoord worden.

Appingedam: man aangehouden na mishandeling

De politie heeft dinsdagavond een 30-jarige man uit Groningen aangehouden. De man had in een winkel aan de Focco Ukenalaan in Appingedam een 35-jarige inwoner van Appingedam geschopt en geslagen. De aanleiding hiervoor is onduidelijk. De Stadjer wist te ontkomen, maar kon op basis van het signalement later op de Woldweg worden aangehouden. Hij bleek eerder die dag ook een bushokje vernield te hebben. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Delfzijl: man met glas geslagen

Een 30-jarige man uit Delfzijl is dinsdagnacht gewond geraakt. De man, woonachtig in het asielzoekerscentrum aan de Zwet, was door een medebewoner met een glas op zijn hoofd geslagen. Hij liep hierbij verwondingen op en is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie kon de 24-jarige verdachte aanhouden. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Veendam: fietsster ten val

Een 79-jarige fietsster uit Veendam is dinsdagmiddag in haar woonplaats gewond geraakt. De vrouw fietste met een langzaam gangetje over het Raadhuisplein in Veendam. Plotseling verloor ze haar evenwicht en kwam ten val. De vrouw is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Bedum: politie zoekt getuigen vernieling winkelruit

De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van een winkelruit. In de nacht van zaterdag op zondag is aan de Grote Straat in Bedum een winkelruit vernield. De eigenaar werd die nacht aangesproken door mensen die getuige waren geweest van het incident. De gegevens van deze getuigen zijn echter onbekend gebleven. De politie komt graag in contact met deze getuigen. Zij kunnen zich melden bij Regiopolitie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Hoogezand, Kielsterachterweg: aantal geregistreerde voertuigen: 737, aantal overtredingen: 57, hoogst gemeten snelheid: 123 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Wildervank, Woortmanslaan: aantal geregistreerde voertuigen: 397, aantal overtredingen: 34, hoogst gemeten snelheid: 116 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Ulgersmaweg: aantal geregistreerde voertuigen: 523, aantal overtredingen: 129, hoogst gemeten snelheid: 91 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1886, aantal overtredingen: 242, hoogst gemeten snelheid: 89 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.