Honduras: voetbal houdt kinderen op het rechte pad 13 augustus 2008, Tegucigalpa - De Hondurese voetballer Héctor Zelaya scoorde in 1982 tegen Spanje tijdens de FIFA World Cup en dat maakte hem in zijn vaderland razend populair. Tegenwoordig is hij nog steeds geliefd, vooral omdat hij in de hoofdstad Tegucigalpa veel kinderen op het rechte pad houdt.

Voetballertjes die meedoen aan Fútbol Para la Vida nemen tijdens een training even pauze. Foto: Unicef Honduras/2008/Niles Voetballertjes die meedoen aan Fútbol Para la Vida nemen tijdens een training even pauze. Foto: Unicef Honduras/2008/Niles

Zelaya, alias 'de Haviksborst', heeft in 2002 in Tegucigalpa een voetbalcompetitie voor kinderen opgezet. Deze competitie, met de naam Fútbol Para la Vida (Voetbal voor het Leven), draait niet alleen om voetbal, maar ook om levenslessen. De kinderen die er aan meedoen, leren dat een bestaan zonder geweld en drugs - twee zaken die in Honduras voor grote problemen zorgen - mogelijk is.

"Momenteel doen ruim 10.000 kinderen aan de competitie mee. In totaal hebben meer dan 25.000 kinderen aan Fútbol Para la Vida deelgenomen. Hun leven is daardoor ten goede veranderd," zegt de voormalige sterspeler. Fútbol Para la Vida behoort tot de vele door Unicef gesteunde hulpprogramma's waarbij sport wordt gebruikt om de levens van kinderen te verbeteren.

Een gezond lichaam en geen drugs De 14-jarige Ander Vasquez is een van die kinderen met wie het nu beter gaat. Hij woont met zijn familie in Villaneuva, een gewelddadige wijk in Tegucigalpa. Sinds hij voetbalt voor Fútbol Para la Vida doet hij beter zijn best op school, want zonder goede cijfers mag je niet meedoen. Ook leert hij zich ver te houden van drugs en geweld en weet hij hoe je kunt voorkomen dat je besmet wordt met het aidsvirus.

De voormalige stervoetballer Héctor Zelaya heeft Fútbol Para la Vida opgericht. Foto: Unicef Honduras/2008/Niles De voormalige stervoetballer Héctor Zelaya heeft Fútbol Para la Vida opgericht. Foto: Unicef Honduras/2008/Niles

De vader van Ander, Giovanni Antonio Saenz, vindt dat Fútbol Para la Vida zijn zoon heeft veranderd. "Dankzij sport gaan kinderen beseffen dat zij ambities mogen hebben. Ze willen een gezond lichaam en geen drugs gebruiken," zegt hij.

Het programma zorgt ook voor positieve veranderingen in Villaneuva. "Dit was een van de meest gewelddadige wijken van heel Honduras, maar het misdaadcijfer daalt," zegt voetbalcoach Ever Antonio Ponce Medina.

Band met FC Barcelona
Héctor Zelaya wil zijn programma uitbreiden, zodat kinderen in heel Honduras ervan kunnen profiteren. Hij zegt dat de steun van Unicef in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het succes ervan. "Ik vertel de kinderen dat ze iets gemeen hebben met FC Barcelona," zegt hij, daarbij verwijzend naar Unicef's samenwerking met de vermaarde Spaanse club. "En ik zeg hen dat dit iets is om trots op te zijn!"