Buitenlandse Zaken België


Datum: 09/08/2008

Minister De Gucht bezorgd over de escalatie van het geweld in Zuid-Ossetië

De afgelopen dagen is de gespannen situatie in de Georgische regio Zuid-Ossetië dramatisch geëscaleerd. Het geweld van de voorbije dagen breidt zich nu bovendien uit tot andere regio¿s in Georgië. Deze escalatie - in de weinig stabiele Kaukasus - stemt tot ernstige ongerustheid. Minister van Buitenlandse Zaken De Gucht is in het bijzonder bezorgd over het hoge dodenaantal, waaronder ook burgers en vredeshandhavers en het stijgend aantal vluchtelingen.

Als Voorzitter van de OVSE in 2006 heeft België de toestand in Zuid-Ossetië nauw opgevolgd. Ook als Voorzitter van de Veiligheidsraad voor augustus 2008 heeft België van bij aanvang zijn verantwoordelijkheid genomen. Sinds 6 augustus is de Veiligheidsraad tweemaal in spoedzitting bijeengekomen om zich over het conflict te buigen. Op zaterdagmiddag 9 augustus heeft België nogmaals de Raad bijeengeroepen.

"Mijn prioriteit is nu een onmiddellijk staakt-het-vuren te bereiken. Het is van groot belang dat alle partijen die in dit conflict betrokken zijn zich onthouden van elke vorm van geweld". Minister de Gucht spreekt ook zijn steun uit aan de actieve betrokkenheid van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Europese Unie.