D66

EU-landen moeten gezamenlijk optreden in conflict Rusland-Georgië

13 augustus 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold vraagt de regering gelijk op te trekken met de andere EU-landen in het conflict tussen Rusland en Georgië.

Één mond

Pechtold ondersteunt de inzet van de Europese Unie om te komen tot een vreedzame oplossing van het conflict in Georgië. De huidige EU-voorzitter Frankrijk heeft president Nicolas Sarkozy naar Rusland en Georgië gestuurd met het doel beide partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Pechtold: "Europa moet nu met één mond spreken en Rusland te kennen geeft dat het zich moet houden aan internationale verdragen."

Democratie

D66 heeft al eerder bij de Nederlandse regering aangedrongen om Rusland scherper aan te spreken op ondemocratische acties. Pechtold: "We moesten behoorlijk aandringen om Balkenende zo ver te brengen dat hij Rusland bekritiseerde over de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. Nu zien we weer een schrijnend voorbeeld van de tactiek van Rusland om zijn invloedssfeer uit te breiden ten koste van de ontwikkeling van democratie."

Mensenrechten

Pechtold stelt ook voor om de Raad van Europa, de mensenrechteninstelling van Europese landen waar zowel Georgië als Rusland lid van zijn, een gemengde commissie te laten sturen om te onderhandelen.

---