Gemeente Emmen

Project Emmen-Lingen succesvol afgerond

De Nederlands-Duitse marketing-promotiecampagne Emmen-Lingen is succesvol afgerond. Van september 2006 tot en met januari 2008 is op een actieve manier de regio Emmen-Lingen onder de aandacht gebracht. Naast de behaalde communicatieve doelstellingen is praktijkervaring opgedaan in de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse overheden. Daardoor is een brede samenwerking ontstaan tussen de Nederlandse en Duitse regio.

De deelnemende partners in het project waren de gemeente Emmen, Provincie Drenthe, Stadt Lingen en Landkreis Emsland. Het was voor het eerst dat een dergelijke samenwerking tot stand kwam. Naast de positieve resultaten zijn er ook een aantal leerpunten geweest in de samenwerking.

Marketing-promotiecampagne
Zowel aan Duitse als aan Nederlandse zijde is een advertentiecampagne gestart in landelijke, regionale en vakbladen. Ook is in beide landen actief ingezet op free-publicity. Dit leverde vele, voornamelijk gratis, plaatsingen op in diverse landelijke week-, dag- en vakbladen. Omgerekend naar advertentiekosten bleek de free-publicity-activiteit in Nederland ruim 125.000,- waard. Verder bleek in Nederland de radiocampagne op Business News Radio veelvuldig gehoord. Tenslotte was er een Duits-Nederlandse website en zijn moving-billboards ingezet.

Samenwerkingsprojecten
Eén van de uitgangspunten van het project is zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden tussen Emmen en Lingen op verschillende terreinen. Er is een forum georganiseerd om de culturele kwaliteiten van de regio beter onder de aandacht te brengen. Ook is de samenwerking tussen de Hogelschool Drenthe en Fachhochschule in Lingen sterk verbeterd. Het Cross Border Centre en de Kennis Campus Emmen geven vervolg aan deze internationale samenwerking. Dankzij de uitbreiding van de A37 en A31 biedt de ligging van de regio Emmen-Lingen uitstekende kansen voor de regionale economie. Tenslotte is het Internationaal handelsinstituut ontstaan. Het doel is om de samenwerking te bevorderen van handel en samenwerking en het verlagen van drempels voor het zakendoen over de grens.

Financiën
Ook de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) heeft financieel bijgedragen aan het project. De totale financiële omvang was 900.000,-. Daarvan is 450.000,- verkregen via een Intereg IIIa subsidie, het overige deel is door de deelnemende partijen bijeen gebracht. In totaal bedroegen de kosten 876.715,55. Hiermee is binnen het budget gebleven.