Persberichten Eemland noord, 11.20 uur

Utrecht, 13-08-2008

Jongeren aangehouden voor meerdere diefstallen

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG De politie heeft vier jongeren uit Bunschoten-Spakenburg aangehouden die vermoedelijk een groot aantal diefstallen uit mobiele verkoopwagens en bedrijven hebben gepleegd.

Vanaf 27 juni werd de politie geconfronteerd met een toenemend aantal diefstallen uit voornamelijk visbakwagens die op het industrieterrein van Bunschoten-Spakenburg geparkeerd stonden. In de meeste gevallen bleek er geld te zijn gestolen.

Na onderzoek en het verhoor van getuigen kwam een 16-jarige Bunschoter in beeld die werd aangehouden op 30 juni. Na te zijn verhoord, mocht deze verdachte op 2 juli weer naar huis. Het vervolgonderzoek leidde echter naar drie andere verdachten uit dezelfde gemeente die werden aangehouden op 14 en 15 juli. Inmiddels kwam uit dit verhoor, en nieuw onderzoek naar een aantal aangiften, opnieuw belastende informatie over de al eerder aangehouden 16-jarige Bunschoter. Deze verdachte werd opnieuw aangehouden op 21 juli, is inmiddels voorgeleid bij justitie en zit nog vast. De overige verdachten, in de leeftijd tussen van 16 en 18 jaar, zijn na het verhoor naar huis gestuurd.

De diefstallen die zijn onderzocht vonden plaats vanaf 2005 tot medio juli 2008 en betroffen altijd inbraken of insluipingen in bedrijven of mobiele vis- of kaaswagens. De buit was overwegend contant geld dat in de kassas van bedrijven en mobiele wagens was achtergebleven. In enkele gevallen kwamen de verdachten zonder verbreking de wagens binnen omdat deze niet waren afgesloten. In andere gevallen gebruikten zij een valse sleutel of verbraken een raam of deur.

In totaal zijn 16 aangiften opgenomen in het proces-verbaal.