Gemeente Barneveld


Cijferplaten en wijzers van de kerktoren in Voorthuizen worden geconserveerd

BARNEVELD, 12 augustus 2008

De vier cijferplaten en de acht wijzers van de toren van de Hervormde Kerk in Voorthuizen worden de komende periode geconserveerd. Onderzoek van het team Gebouwen van de gemeente Barneveld en de firma Koninklijke Eijsbouts uit Asten heeft aangetoond, dat de cijferplaten beginnen te vergrijzen en de wijzers af te bladderen. Om de torenelementen duurzaam te beschermen, worden deze geconserveerd.

Al in 2006 werd geconstateerd, dat de cijferplaten en wijzers van de kerktoren (die vermoedelijk uit de 13^e of 14^e eeuw stamt en in 1996 werd gerestaureerd) door weersinvloeden slechter werden. De gemeente Barneveld heeft besloten om de torenelementen te laten conserveren. Hierbij wordt de beplating van de frames verwijderd en worden de frames gestraald en, waar nodig, hersteld. Daarna krijgen de frames een weersbestendige primer en wordt tweemaal een synthetische zwarte lak aangebracht.

De beplatingen worden geparelstraald, waar nodig hersteld en voorzien van roestvaste stalen haken en blokken voor het bevestigen van de cijfertekens en de aansluitmogelijkheden van de cijferverlichtingselementen.

De cijfertekens en de wijzers worden tenslotte voorzien van een laag 23,75-karaats bladgoud.

Werkzaamheden op grote hoogte

Om de 'torenhoge' werkzaamheden conform de Arbo-eisen te laten verlopen, heeft de gemeente Barneveld een mobiele kraan gehuurd bij de Barneveldse Kraanverhuur. Vanuit een manschappenbak worden de werkzaamheden uitgevoerd op woensdag 13 augustus 2008. Het terugplaatsen vindt, afhankelijk van de weersomstandigheden, in week 40 plaats. De totale kosten van deze operatie bedragen ca. 15.000,-. Mutatiedatum 13/08/2008