Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Ten Broeke en Snijder-Hazelhoff over de besteding van EU-subsidies voor landbouw in Griekenland

13-08-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ten Broeke en Snijder-Hazelhoff over de besteding van EU-subsidies voor landbouw in Griekenland. Deze vragen werden ingezonden op 22 juli 2008 met kenmerk 2070825840.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op vragen van de leden Ten Broeke en Snijder-Hazelhoff (beiden VVD) over de besteding van EU-subsidies voor landbouw in Griekenland.

Vraag 1
Kunt u bevestigen dat de Europese Unie een brief aan de Griekse regering heeft gestuurd waarin wordt gesproken over wijdverbreid wanbeheer bij de besteding van Europese landbouwsubsidies? 1)

Vraag 2
Is er sprake van laakbare vertraging bij het invoeren van een Europees controlesysteem, waarbij een plan om de problemen bij die invoering op te lossen ook niet gerealiseerd lijkt te worden?

Antwoord
De Europese Commissie heeft op 16 juli jl. een brief aan de Griekse regering gestuurd naar aanleiding van aanhoudende tekortkomingen in het nationale controlesysteem voor landbouwsubsidies. Vooral gaat het daarbij om het gebrekkig functioneren van het systeem voor identificatie van percelen landbouwgrond (LPIS) vanwege verouderde en onjuiste informatie. Reeds in 2006 heeft Griekenland zich gecommitteerd aan een Actieplan voor het opzetten van een nieuw LPIS dat eind 2008 operationeel moet zijn. Uit recent onderzoek van de Commissie is echter gebleken dat Griekenland niet op schema zit en dat de deadline voor het nieuwe systeem in gevaar is.

Vraag 3
Hanteert de Griekse regering onduidelijke criteria bij de vaststelling wie subsidie gaat ontvangen? Is dat een vaststelling die door het Europese Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) is gedaan? Hoe beoordeelt u deze tekortkoming van de Griekse regering?

Antwoord
Een dergelijke vaststelling door OLAF is ons niet bekend.

Vraag 4
Heeft de Europese Unie inmiddels gedreigd de landbouwsubsidies voor Griekenland met 10 procent te verminderen?

Antwoord
De Europese Commissie heeft besloten een procedure te starten die het mogelijk maakt om strafkortingen op te leggen in geval van serieuze en aanhoudende onregelmatigheden in de controlesystemen van nationale lidstaten1. Mochten de geconstateerde problemen niet tijdig worden opgelost dan wil de Commissie de landbouwsubsidies aan Griekenland met 10 procent verminderen. Deze strafkorting gaat niet ten koste van de boeren zelf, maar betekent dat er minder geld van het EU-budget naar Griekenland gaat. De Griekse autoriteiten hebben tot begin september om te reageren op de brief van de Commissie. Na de Griekse reactie op de brief en een onderzoek ter plaatse zal een definitieve beslissing genomen worden.

Vraag 5
Beschouwt ook u de nieuwe blijken van zwendel met EU-landbouwsubsidies als een goede reden om sancties vast te stellen tegen Griekenland en om wederom te pleiten voor een verplichte lidstaatverklaring?

Antwoord
Nederland hecht groot belang aan zowel de kwaliteit van de controlesystemen voor financieel beheer als aan het afleggen van verantwoording over de wettigheid en regelmatigheid van transacties op het niveau van de eindbegunstigden. De Europese regelgeving voorziet op dit moment niet in een verplichte lidstaatverklaring.

Het kabinet probeert andere lidstaten te overtuigen van het nut van een nationale verklaring, onder meer door het uitwisselen van ervaringen en het geven van informatie over het Nederlandse systeem van de nationale verklaring. Overigens staan de geconstateerde onregelmatigheden niet per definitie gelijk aan zwendel.

Vraag 6
Is de Nederlandse regering bereid om de aanhoudende problemen bij de verlening van Europese landbouwsubsidies in Griekenland aan de kaak te stellen in de volgende Landbouwraad en zal ook de Nederlandse regering nadrukkelijk aandringen op een strafkorting op of het inhouden van EU-landbouwsubsidies voor Griekenland?

Antwoord
Als verantwoordelijke voor het beheer van de landbouwfondsen heeft de Commissie een brief gestuurd naar de Griekse regering. Deze brief is een krachtig en duidelijk signaal dat er extra inzet van de Griekse regering nodig is om alsnog een nieuw nationaal controlesysteem operationeel te krijgen. Zoals hierboven beschreven zal de Griekse regering verantwoording over de onregelmatigheden moeten afleggen aan de Commissie. Nederland zal het verdere optreden van de Commissie met aandacht volgen.


1: Op basis van artikel 17a en 27a van Verordening 1290/2005
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl