Bond van Nederlandse Architecten

Woensdag, 13 augustus 2008

Architecten lopen weg van opdrachten

De zware aanbestedingseisen die worden gesteld aan architectenbureaus die meedingen naar belangrijke opdrachten, leiden er inmiddels toe dat architecten zich terugtrekken uit de selectie.

Dat gebeurde bij de gemeente Westland waar voor het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis zeven (Jo Coenen, Mecanoo, Kraaijvanger-Urbis, Ector-Hoogstad, Quist-Wintermans Architecten, Claus en Kaan Architecten en Hans van Heeswijk) van de twaalf deelnemende architectenbureaus zich tijdens de procedure hebben teruggetrokken. Reden: de buitenproportionele eisen die door deze opdrachtgever worden gesteld aan de deelnemers. Zo moesten alle bureaus boven de al zeer strenge Europese aanbesteedeisen nog voldoen aan extra eisen en een derde fase. Dit tegen een geringe ontwerpvergoeding. De inspanning die architecten zo in de gunningsfase wordt gevraagd, is niet in verhouding tot tijd, geld en risico's die de deelnemende architectenbureaus op zich nemen.

De BNA waarschuwde al eerder voor de effecten van het rigide toepassen van de nieuwe regels: verschraling van het Nederlandse architectuurklimaat. Als de weinige bureaus die nog mee kunnen dingen naar de beeldbepalende opdrachten in Nederland ook nog afhaken vanwege absurde eisen die aan deelname worden gesteld, dreigt kaalslag.

De BNA roept gemeenten en andere beeldbepalende opdrachtgevers met klem op evenwichtige aanbesteedprocedures te volgen. De BNA heeft daarvoor vorig jaar al een handleiding gemaakt - de BNA Werkmap Europees aanbesteden voor opdrachtgevers.