IFAW


Herstel van beschermde Bultruggen

Den Haag - 13 augustus 2008 - Herzieningen van de status van bultruggen op 's werelds Rode Lijst van Bedreigde Diersoorten werden vandaag gemeld door de World Conversation Union (IUCN), gevestigd in Glad, Zwitserland. De bultrug, uitgedund tot zeer lage aantallen in 1970 vanwege de commerciële walvisjacht, heeft gedurende de laatste 40 jaar een substantieel herstel laten zien, met dank aan internationale bescherming. Het dier is onlangs verplaatst van 'kwetsbaar' naar 'minste zorg' op de Rode Lijst. Twee subpopulaties, de bultrug in de Arabische zee en de Zuid-Pacifische oceaan, zijn nog steeds geclassificeerd als bedreigd.

"Dit is een grote winst voor de bultrug en al die mensen die meer dan vier decennia gewerkt hebben om ze te beschermen," zei Patrick Ramage, Directeur van het wereldwijde Walvisprogramma van het IFAW "Het beëindigen van de commerciële walvisjacht was één van de belangrijkste overwinningen van het natuurbehoud in de 20e eeuw. Vandaag de dag trotseren de grote walvissen op onze planeet meer bedreigingen dan ooit, waaronder vernieuwde walvisjacht door Japan, IJsland en Noorwegen. Het is de beurt aan onze generatie om deze prachtige dieren voor altijd te beschermen".

De herzieningen van de IUCN Rode Lijst vandaag dienen als een herinnering aan de uitdagingen die walvissoorten hebben en nog steeds vechten om te herstellen van meer dan een eeuw commerciële walvisjacht.

De blauwe vinvis in Antarctica, het grootste dier dat ooit heeft geleefd, heeft enkele tekenen van herstel getoond, maar zijn nog steeds zo extreem zeldzaam dat ze vermeld blijven als ernstig bedreigd, de hoogste categorie van bedreiging. De gewone en de Noordse vinvis, eens de voornaamste pijler van 's werelds walvisindustrie, zijn nog steeds vermeld als bedreigd en hebben wereldwijd geen substantieel herstel getoond sinds de uitdunning door de commerciële walvisjacht. Ondanks hun bedreigde status wordt er nog steeds op deze soorten gejaagd door Japan. IJsland heeft recentelijk in 2006 op gewone vinvissen gejaagd en is op het moment aan het proberen de international handel in gewoon vinvisvlees te heropenen.

De meeste landen stopten met het vangen van gewone en Noordse vinvissen in de jaren 70, maar Japan hervatte het slachten van Noordse vinvissen in 2002, onder het voorwendsel van vangst voor "wetenschappelijke doeleinden." In 2006 hervatte de Japanse walvisjachtvloot de vangst van gewone vinvissen in Antarctica, daarmee 30 jaar bescherming voor grote walvissen in Antarctica beëindigend, ondanks hun voortdurende bedreigde status.

Sinds 2006 heeft de Japanse regering gedreigd het doden van bultruggen in Antarctica te hervatten, daarmee trotseren ze zowel het wereldwijde moratorium op de commerciële walvisjacht en de aanwijzing van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, een walvisreservaat bij de Zuidpool opgericht door de Internationale Walviscommissie in 1994.

De zichtbare en charismatische bultrug is een icoon van het natuurbehoudprincipe geworden en is een van de voornaamste pijlers van 's werelds snel groeiende industrie op het gebied van walvistoerisme. Experts roemen de vernieuwde IUCN vermelding als een succesverhaal van de aanhoudende moeite om de grote walvissen van de wereld te beschermen.

"Handelen en denken vanuit het natuurbehoudprincipe werkt," zegt Ramage. "Wanneer we verantwoordelijk handelen beginnen bedreigde soorten te herstellen. De bultrug en andere grote walvissoorten zullen misschien nooit terugkeren naar hun oude aantallen maar het nieuws van vandaag is heel bemoedigend voor al die mensen die geven om de toekomst van deze prachtige dieren."

/ifaw/images/resources/nl-NL/donation_button.jpg

/ifaw/images/resources/nl-NL/take_action_button.jpg

RSS © 2008 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands