Waterschap Velt en Vecht


Nieuwe waterschapstarieven in 2009

Invoering nieuw belastingstelsel leidt tot flinke lastenverschuiving

Waterschap Velt en Vecht heeft volgend jaar andere belastingtarieven. Dit leidt tot een flinke lastenverschuiving. De gevolgen zijn het grootst voor grondbezitters die fors minder gaan betalen. Eigenaren van huizen en bedrijfspanden gaan meer betalen. De tariefwijziging is een gevolg van de invoering van de nieuwe Waterschapswet. Deze wet bepaalt onder meer dat waterschappen met ingang van 2009 een nieuw belastingstelsel moeten hanteren.

Het huidige belastingstelsel van Velt en Vecht berekent voor welke categorie de meeste kosten worden gemaakt. Hier worden de belastingtarieven op gebaseerd. In het nieuwe stelsel verandert dit en worden de omslagen voor woningen en bedrijfspanden en voor grond geheven op basis van de economische waarde die zij vertegenwoordigen. Deze verandering heeft de grootste financiële consequenties. Een andere verandering is dat een deel van de kosten die het waterschap maakt voor de zorg voor schoon oppervlaktewater in het nieuwe stelsel niet worden gefinancierd via de zuiveringsheffing maar via de watersysteemheffing. Dit betekent dat de zuiveringsheffing met ongeveer 11,5 procent omlaag gaat.

Het dagelijks bestuur (DB) van Velt en Vecht stelt onder meer voor 28 procent van de belastingopbrengsten te innen via de ingezetenen, 21,4 procent via de categorie ongebouwd, 0,1 procent via de categorie natuur en 50,5 procent via de categorie gebouwd. Eigenaren van grond en gebouwen in het winterbed krijgen in het voorstel van het DB een korting van 75 procent. Het afgelopen half jaar hebben enkele leden van het algemeen bestuur (AB) zich gebogen over de financiële gevolgen van het nieuwe belastingstelsel. Het DB heeft de bevindingen van deze commissie betrokken in haar voorstel. Het AB besluit op 26 augustus over de voorstellen van het DB.

Gevolgen

Grondbezitters gaan fors minder betalen, eigenaren van huizen en bedrijfspanden gaan meer betalen. Hoeveel mensen en bedrijven meer of minder gaan betalen door de invoering van het nieuwe belastingstelsel varieert van geval tot geval. Enkele voorbeelden wat de gevolgen zouden zijn op basis van de belastingtarieven van dit jaar:
* een gemiddeld gezin met een huurwoning gaat ongeveer 6 procent omlaag;

* een gemiddeld gezin met een koopwoning gaat ongeveer 12 procent omhoog;

* een gemiddelde agrariër gaat ongeveer 43 procent minder betalen;
* een gemiddeld bedrijf gaat ongeveer 38 procent meer betalen;
* eigenaren van natuurterreinen van circa 1000 hectare zijn ongeveer 95 procent minder kwijt aan waterschapsbelastingen.

Wat de exacte belastingtarieven volgend jaar zullen zijn, wordt pas aan het eind van het jaar duidelijk wanneer het algemeen bestuur de begroting voor het jaar 2009 vaststelt.

Toelichting belangrijkste voorstellen

Ingezetenenaandeel 28 procent


* De nieuwe waterschapswet bepaalt dat tussen de 20 en 30 procent van de totale belastingopbrengsten door de ingezetenen moet worden opgebracht. In het huidige stelsel is het ingezetenenaandeel 24 procent. Het dagelijks bestuur stelt voor dit te verhogen naar 28 procent. De reden hiervoor is dat Velt en Vecht een ruimere taakopvatting hanteert waarbij algemene belangen nadrukkelijk profiteren. Het DB vindt dat dit een hoger ingezetenenaandeel rechtvaardigt.

75 procent korting voor winterbed


* In de gebieden die buitendijks in het winterbed liggen, kan Velt en Vecht droogte en overstromingen moeilijk bestrijden. Daarom waren mensen met eigendommen in het winterbed vrijgesteld van belastingen. In het nieuwe belastingstelsel is volledige vrijstelling niet mogelijk. Het DB stelt voor om de maximale korting van 75 procent te geven. Dit geldt niet voor natuurgebieden omdat die in het nieuwe belastingstelsel al fors minder gaan betalen.

28 miljoen

Vorig jaar had Velt en Vecht een forse financiële meevaller van 28 miljoen euro door een eenmalige uitkering van extra dividend door de Nederlandse Waterschapsbank. Toen is 11,8 miljoen euro gereserveerd om lastenstijgingen de komende 5 jaar tegen te gaan door de belastingopbrengsten van de watersysteemheffing in deze periode niet te laten stijgen. Daarbij is destijds aangegeven dat dit geen garantie was dat de tarieven voor niemand omhoog zouden gaan omdat in 2009 een lastenverschuiving zou optreden door de invoering van het nieuwe belastingstelsel.