Partij van de Arbeid

Conflict Georgië zo snel mogelijk oplossen

13-08-2008 01:26

De Europese Unie probeert vandaag met een gemeenschappelijk standpunt te komen over het conflict tussen Rusland en Georgië. Staatssecretaris Frans Timmermans zal pleiten voor een stap-voor-stapbenadering. Het is nu eerst zaak het geweld definitief te stoppen en terug te keren naar de situatie van voor het begin van het conflict. Dan kunnen we streven naar een meer structurele oplossing.

Luuk Blom PvdA woordvoerder in de Tweede Kamer is het eens met deze stap. De PvdA keurt het gedrag van beide landen af. 'De Georgische president Saakasjvili wil graag lid wil worden van de NAVO. Hij is Zuid Ossetiëe binnengetrokken omdat het conflict in deze regio het lidmaatschap in de weg staat. Volgens Blom toont dit juist aan dat Georgië voorlopig geen lid moet worden van de NAVO. Aan de andere kant is Rusland natuurlijk buitensporig in haar geweldsreactie. Rusland heeft er juist baat bij dat het conflict in Georgië niet wordt opgelost om zo lidmaatschap van Georgië van de NAVO te voorkomen. 'De EU moet proberen de Russen terug in hun hok te krijgen, maar ook het Georgische geweld scherp afkeuren.

Georgië zoekt sinds het aantreden van president Saakasjvili toenadering tot het westen. Het land heeft militaire samenwerkingsovereenkomsten met NAVO-landen en sinds 2006 is Georgië opgenomen in het Intensified Dialogue programma van de NAVO. Eerder dit jaar wilde Georgië de MAP-status van de NAVO maar dat besluit is uitgesteld. Op vrijdag 8 augustus viel Georgie Zuid Ossetië binnen. Georgische troepen trokken de hoofdstad Tsinvali binnen. Rusland reageerde echter met het sturen van meer dan 100 tanks en vliegtuigen, die het gebied reeds op 8 augustus weer in handen hadden. Ook werden verschillende Georgische steden en militaire en civiele infrastructuur in het land bestookt door Russische gevechtsvliegtuigen.

Nederland gaf dinsdag 500.000 euro aan het Internationale Rode Kruis voor noodhulp aan de slachtoffers in Georgië.