Gemeente Wunseradiel


Schadegevallen Wûnseradiel in 2007

Elk jaar heeft de gemeente Wûnseradiel te maken met schade door ongelukken en vandalisme. In 2007 was de totale schade ruim 35.000 euro. Het lukt helaas lang niet altijd om de schade te verhalen op de dader of de daders. Dat betekent dat we in 2007 een schadebedrag van bijna 22.000 euro moesten verrekenen in de jaarrekening. In 2006 ging het om 11.500 euro.

Regelmatig heeft de gemeente te maken met vandalisme. Het gaat dan vooral om vernielde lichtmasten, vernielingen aan bushokjes en glasschade bij scholen en gymzalen. Vooral na Oud en Nieuw hebben we veel schade. Voor de eerste dag van 2007 is de schade bijna EUR 6.000,-! En in de meeste gevallen blijft de dader onbekend en kunnen we dit bedrag op niemand verhalen.

De meeste schade hadden we overigens op de laatste dag van 2007 toen er vuurwerk in een rioolput in Witmarsum werd gegooid met een kapotte gasbuis als resultaat. De kosten waren EUR 5.600,- en dit hebben we gelukkig wel op de dader kunnen verhalen.

Daarnaast wordt er regelmatig schade veroorzaakt door vrachtwagens en het gaat dan vooral om vernielingen aan hekken, lichtmasten en een slagboom. Gelukkig wordt deze schade in de meeste gevallen keurig afgehandeld.