KNHS


Tim Lips naar schitterende 15e plaats!
13 augustus 2008


HONG KONG (KNHS) - Tim Lips kan zeer tevreden zijn! Het jonge talent (22) van eventing sportend Nederland werd uiteindelijk 15e in de einduitslag van het Olympische eventing wedstrijd in Hong Kong. Lips klom dankzij een foutloze rit in de cross en twee foutloze springparcoursen naar deze voortreffelijke plaats in de eindstand. Daarmee evenaarde hij de prestatie van zijn vader Martin, die in 1992 in Barcelona ook 15de werd. De zege in de landenwedstrijd ging afgetekend naar Duitsland, voor de Australiërs, terwijl de Britten derde werden. Het individuele goud ging ook naar onze oosterburen en wel naar tandarts Hinrich Romeike met Marius. Tweede werd de Amerikaanse Gina Miles met McKinlaigh, terwijl de Britse Kristina Cook met Miners Frolic het brons opeiste.

Na afloop van de wedstrijd volgde voor de Amerikaan Phillip Dutton de kater van diskwalificatie. Bij controle door FEI officials bleken de peesbeschermers die hij gebruikte zwaarder te zijn dan is toegestaan. Dutton werd derhalve gediskwalificeerd voor de individuele finale. Dit betekent niet dat zijn resultaat in de eerste ronde dat meetelde voor het team resultaat ongeldig werd verklaard (de USA werd zevende). De regel dat peesbeschermers niet zwaarder mogen zijn dan 500 gram is sinds februari 2008 van kracht.

De afsluitende springwedstrijd, die over twee ronden werd verreden had twee gezichten. In de eerste ronde, die door alle deelnemers, ook de individuele, dient te worden gereden telt mee voor het landenklassement, terwijl in de tweede ronde over een geheel ander parcours alleen nog maar gestreden wordt voor de individuele medailles, waarbij het resultaat van de eerste ronde wel degelijk meetelt.

De eerste ronde had misschien iets zwaarder mogen zijn, maar de tweede ronde, met de beste 25 combinaties in de tussenstand aan de start, was een zeer duidelijk Z-parcours. Dat kwam mede omdat er door de ruiters gewoon goed werd gereden. Ook in de eerste manche werden misschien net iets te weinig fouten gemaakt, maar ook hier konden de soms hilarische ritten - die in het verleden vaak eerder regelmaat waren dan uitzondering - niet meer worden waargenomen. Toch gebeurde er het nodige in het springen, want de brons winnende Britse Kristina Cook begon met Miners Frolic als tiende aan het springen, met een punten totaal van 57.40, terwijl Hinrich Romeike met zijn Marius - die gefokt werd door dezelfde fokker (Hans Werner Ritters uit het Holsteinse Krumstedt) als Classic Touch van Ludger Beerbaum, die als springruiter in 1992 individueel goud won in Barcelona - aan het springen begon op een totaal van 50.20. Precies er tussenin stond op de vijfde plaats Gina Miles met McKinlaigh met een totaal aantal punten van 56.10. Romeike greep het goud, Miles het zilver en Cook het brons. In de landenwedstrijd waren geen verschuivingen in de kop van het klassement en behield Duitsland het goud, voor de Australiërs en dan de Brittenm die alles op alles hadden gezet om aan de Olympische wedstrijd in 2012 in Londen als titelverdediger van start te gaan.

Tim Lips was uiterst tevreden en daar was alle reden toe. Na een tegenvallende rit in de dressuurpiste stond Lips op een teleurstellende 41ste plaats. Dankzij een goed gereden cross stond de jonge ruiter uit Made op maandagavond na afloop op de 28ste plaats. Toen was een plek bij de eerste 25 zijn eerste doel. Dat doel leek gemakkelijk gehaald te worden,k omdat drie combinaties die voor hem stonden in de tussenstand hun paard niet aanboden voor de veterinaire keuring en dus niet meer van start gingen. Daardoor begon Lips als 25ste aan de afsluitende springwedstrijd en door tweemaal foutloos te blijven eindigde hij uiteindelijk als 15de. "Ik ben dik tevreden, nul in de cross en nul in het springen! Wat ik trouwens echt leuk heb gevonden is het enthousiasme van de Nederlanders, die me gedurende de afgelopen dagen hebben aangemoedigd. Ik vind echter dat Oncarlos nu genoeg heeft gedaan en daarom krijgt hij rust. De Nederlandse kampioenschappen in Boekelo laat ik daarom met Oncarlos aan mij voorbij gaan en we zullen Blom's Oncarlos de komende tijd zeer selectief gaan inzetten. Het was goed wat we hebben gedaan, maar het kan uiteraard nog beter. Dat weet ik, dus ga ik door", aldus Tim Lips, die overigens de Olympisch kampioen van 1984 en 1988 Mark Todd achter zich liet. Todd gaf echter wel aan nog door te willen gaan, in ieder geval tot Kentucky 2010.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: http://en.beijing2008.cn/sports/equestrian/ en: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/EQ.shtml

Uitslag eventing individueel:


1) Hinrich Romeike (Dui) - Marius - 54.20

2) Gina Miles (USA) - McKinlaigh - 56.10

3) Kristina Cook (Eng) - Miners Frolic - 57.40
4) Megan Jones (Aus) - Irish Jester - 59.00
5) Ingrid Klimke (Dui) - Abraxxas - 59.70
9) Karin Donckers (Bel) - Gazelle de la Brasserie - 65.30 15) Tim Lips (Made) - Blom's Oncarlos - 75.00

Uitslag eventing teams:


1) Duitsland - 166.10

2) Australië - 171.20

3) Groot-Brittannië - 185.70

Foto's van grote blijdschap bij Tim en vader Martin Lips door: www.melissen.net