Nederlands Dans Theater


Uitdagend begin van seizoen Wereldpremières Pite en McGregor

13-08-2008

Persbericht
Den Haag, 13 augustus 2008

Uitdagend begin van seizoen Wereldpremières Pite en McGregor

`London's least conventional choreographer' Wayne McGregor (1970), de veelbelovende en innovatieve dansmaker Crystal Pite (1970) en huischoreografen Lightfoot León openen het seizoen bij Nederlands Dans Theater I. Voor het programma `Shoot the Moon' maken zowel Pite, voor het eerst `associate choreographer' van het dansgezelschap, als McGregor nieuw werk. De nieuwe choreografie van de wereldwijd veel gevraagde Britse gastchoreograaf Wayne McGregor is een co-productie met het Hong Kong New Vision Arts Festival. Dit festival wordt daar door Nederlands Dans Theater I op 23 oktober geopend met McGregor's nieuwe werk. Het Nederlandse publiek kan zijn creatie al zien in het programma `Shoot the Moon' dat op 11 september in het Lucent Danstheater te Den Haag in première gaat. Samen met een reprise van het prijswinnende werk Shoot the Moon van huischoreografen Lightfoot León, biedt dit programma drie uitdagende werken van jonge, veelgevraagde choreografen van de nieuwe generatie. `Shoot the Moon' is te zien van 11 september tot en met 7 oktober in verschillende theaters in Nederland.

Wereldpremière van Crystal Pite
De Canadese choreografe en danseres Crystal Pite maakt in haar nieuwe choreografie het spel tussen ratio en instinct, tussen het zichtbare en het onzichtbare, zichtbaar. Veertien dansers maken de binnen- en de buitenwereld, het bewuste en het onbewuste tastbaar. Pite gebruikt voor haar choreografie koormuziek van Eric Whitacre, geluidseffecten van Owen Belton en decor- en lichtontwerp van respectievelijk Jay Gower Taylor en Kees Tjebbes. Pite, die haar eigen dansgezelschap Kidd Pivot in Vancouver heeft, is vanaf dit seizoen `associate choreographer' van het Nederlands Dans Theater. In 1995 werd zij, als jongste in de geschiedenis, onderscheiden met de Clifford E. Lee Choreographic Award en won verschillende prijzen met haar eigen dansgroep.

Wereldpremière van Wayne McGregor
Wayne McGregor leidt de moderne dansgroep Random Dance van Sadler's Wells (Londen) en is huischoreograaf van het Royal Ballet. Hij werkt met zowel grote internationale dansgezelschappen als mensen als Andrew Lloyd Webber en topwetenschappers. Hij dirigeerde een opera en was onlangs nog artistiek leider van een driedaags kunstfestival (Ignite) van het Royal Opera House (Londen). Deze artistieke- en wetenschappelijke reikwijdte en fascinatie voor nieuwe technologie zijn terug te zien in de nieuwe choreografie van de jonge Brit. Via een tocht langs kunstmatige en natuurlijke werelden, afbraak en opbouw, technologie, wetenschap en evolutie brengt hij de lichamen van zeven dansers uiteindelijk terug naar een natuurlijke staat (`re-naturing the body'). McGregor plaatst de dansers in een imposante setting. Hiervoor werkt hij samen met ontwerpers voor licht, decor en kostuums (Lucy Carter en Moritz Junge). Voor de muziek werkt de Brit samen met de Japanse componiste Karen Tanaka.

Shoot the Moon van Lightfoot León
Shoot the Moon van huischoreografen Lightfoot León ging in 2006 in première en won de VSCD dansprijs `Zwaan beste dansproductie 2005-2006'. Deze choreografie geeft een kijkje in de liefdeslevens van verschillende paren. In een decor met bewegende kamers geven de dansers uitdrukking aan wat er zich in die levens afspeelt. Met live video projectie en muziek van Philip Glass.
"Je gelooft soms je ogen niet, als die vijf fantastische dansers weer eens het schijnbaar onmogelijke mogelijk maken" (De Telegraaf, mei 2006)