Gemeente Rotterdam

Een schat aan informatie over de historie van Rotterdamse straten en percelen is sinds kort te vinden op de website WatWasWaar.nl.

De site bevat sinds juli 2008 een zogenoemde vectorkaart uit 1832 van Rotterdam, die informatie geeft over percelen uit

die tijd. Doordat de historische vectorkaart over de huidige kaart is geplaatst kunnen bezoekers de stad van toen met nu vergelijken.

Rotterdam onderging gedurende zijn bestaan vele metamorfoses, die te volgen zijn op de site. Doordat de gegevens van verschillende kaarten zijn opgenomen, kunnen bezoekers weilanden in stad zien veranderen. Goed te zien is ook hoe de stad het water verdrong.

Per perceel kan gekeken worden naar informatie uit 1832. Bij veel percelen die in die tijd al bestonden, staat informatie over vroegere bewoners, hun beroep en de bestemming van het perceel.

Behalve perceelinformatie biedt WatWasWaar.nl oude stad- en landkaarten, fotos, ansichtkaarten en oude kaartboeken. Van Rotterdam is bijvoorbeeld een collectie luchtfotos te zien van de Royal Air Force (RAF) uit de Tweede Wereldoorlog. De afbeeldingen en teksten op WatWasWaar.nl zijn afkomstig uit omvangrijke digitale collecties van een toenemend aantal Nederlandse erfgoedinstellingen, zoals het kadaster en archiefinstellingen.De site bevat sinds juli 2008 een zogenoemde vectorkaart uit 1832 van Rotterdam, die informatie geeft over percelen uit

die tijd. Doordat de historische vectorkaart over de huidige kaart is geplaatst kunnen bezoekers de stad van toen met nu vergelijken.

Rotterdam onderging gedurende zijn bestaan vele metamorfoses, die te volgen zijn op de site. Doordat de gegevens van verschillende kaarten zijn opgenomen, kunnen bezoekers weilanden in stad zien veranderen. Goed te zien is ook hoe de stad het water verdrong. Per perceel kan gekeken worden naar informatie uit 1832. Bij veel percelen die in die tijd al bestonden, staat informatie over vroegere bewoners, hun beroep en de bestemming van het perceel.

Behalve perceelinformatie biedt WatWasWaar.nl oude stad- en landkaarten, fotos, ansichtkaarten en oude kaartboeken. Van Rotterdam is bijvoorbeeld een collectie luchtfotos te zien van de Royal Air Force (RAF) uit de Tweede Wereldoorlog. De afbeeldingen en teksten op WatWasWaar.nl zijn afkomstig uit omvangrijke digitale collecties van een toenemend aantal Nederlandse erfgoedinstellingen, zoals het kadaster en archiefinstellingen.

Bron: Bestuursdienst, 13-08-2008