Woonbond


13-08-2008

Huurcommissie wil bekendheid verbeteren

Dit najaar begint de huurcommissie een campagne om haar bekendheid onder huurders te vergroten. 'Verhuurders mogen hun borst nat maken', schrijft Volkskrantjournalist Marc van den Eerenbeemt vandaag. Hij besteedt aandacht aan de cijfers die bekend zijn gemaakt over het functioneren van de huurcommissie. De Woonbond berichtte daar al eerder over. (Zie het kort nieuws bericht van 11 augustus.) Maar liefst Vier van de tien huurders die de huurcommissie inschakelen om te beoordelen of zij een te hoge starthuurprijs betalen, krijgen gelijk. Het scheelt ze vervolgens gemiddeld 960 euro per jaar aan huur. Klagen over de servicekosten blijkt nog aantrekkelijker: bijna twee van de drie zaken op dit terrein worden gewonnen door huurders.

In de lokale huurcommissies zit steevast een professionele voorzitter, doorgaans een jurist, en twee leden die zijn afgevaardigd door belangenverenigingen. De huurders mogen een kandidaat voordragen via de Woonbond. De verhuurders mogen dat via Aedes (koepel woningcorporaties), de IVBN (institutionele beleggers) en Vastgoedbelang (kleine particuliere verhuurders). Ondanks de gunstige cijfers voor de huurders is Vastgoedbelang positief over het werk van de Huurcommissie. 'Het is een interessante vorm van lekenrechtspraak, zegt directeur Hein Bos. Omdat ook de verhuurder wordt toegelaten, is ook zijn kennis aanwezig. Dat is heel goed.'(Volkskrant, 13 augustus).

Bos heeft meer problemen met de wetgeving die de huurcommissie moet toepassen. Die is niet meer van deze tijd, vindt hij. Die gaat nog steeds uit van de zielige, nooddruftige huurder en de verhuurder als graaiende kapitalist. Bos illustreert zijn stelling met een voorbeeld. Hij had onlangs een huiseigenaar op bezoek. Die verhuurde een appartement in Den Haag inclusief energiekosten voor 750 euro. Een heel redelijk bedrag volgens Bos, omdat de verhuurder op de vrije markt zeker 1.000 euro had kunnen vragen voor de betreffende woning. De huurcommissie oordeelde dat 'inclusief verhuren niet mag en bracht de huur terug naar 55 procent van het maximaal toegestane bedrag, waardoor de huurprijs uitkwam op 325 euro per maand.