Stichting Vluchteling stelt 100.000 euro beschikbaar voor Georgie

Stichting Vluchteling stelt onmiddellijk 100.000 euro ter beschikking voor noodhulp aan de slachtoffers van het conflict in Georgië. Uit cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties blijkt dat het aantal vluchtelingen inmiddels is opgelopen tot 100.000. De behoefte aan noodhulp is de afgelopen dagen sterk toegenomen.

Grote delen van steden als Tskhinvali - de hoofdstad van Zuid-Ossetie- zijn verwoest. Ook steden als Gori, net buiten de regio op Georgisch grondgebied, hebben het naar verwachting zwaar te verduren gehad. De gevolgen voor de bevolking zijn enorm: grote gebieden in Zuid-Ossetië zijn verstoken van schoon drinkwater en elektriciteit. Ook het lokale ziekenhuis is zwaar beschadigd.

Volgens cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is het aantal vluchtelingen inmiddels opgelopen tot 100.000. Alleen al in de Georgische stad Gori zijn 56.000 mensen op de vlucht geslagen. In Gori kwam gisteren ook RTL-cameraman Stan Storimans om het leven.

Via partnerorganisatie International Rescue Committee zorgt Stichting Vluchteling voor de eerste noodopvang. Tienduizenden vluchtelingen hebben behoefte aan hulpgoederen, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Een onderzoeksteam is aangekomen in Georgië en bekijkt welke hulp er de komende tijd nog meer nodig is.

Gironummer 999 van Stichting Vluchteling staat open voor hulp aan de slachtoffers. Links: http://www.vluchteling.org