Stadsdeel Amsterdam Centrum


Restauratie Oudekerkstoren afgerond

13 augustus 2008

Stadsdeel Centrum heeft weer een toren gerestaureerd. Werden vorig jaar de restauratie van de torens van de Westerkerk en de Montelbaanstoren afgerond, voor 2008 stond de toren van de Oude kerk op het programma. Deze toren in het hart van de Wallen staat er inmiddels weer goed bij.
In 2001 was de laatste restauratie van de toren. Toen ging het om diverse reparaties aan het metselwerk. Aanleiding voor de restauratie van dit jaar was een lekkage ter hoogte van de klokken. Toen de ernst van de lekkage onderzocht werd, kwam daarnaast een flinke aantasting door houtrot aan het licht. Uiteindelijk bleek dat niet alleen houtrot de toren had aangetast, maar ook dat de bonte knaagkever flink zijn sporen heeft nagelaten. Vooral de ui boven het klokkenspel bleek ernstig te zijn aangetast. Hierdoor moest zowel gedeeltelijk het hout als het lood worden vervangen.

Leeuwenkoppen
Inmiddels is elke balk in de toren nagekeken en behandeld en is het werk nagenoeg klaar. Alleen de steiger op de eerste trans blijft nog even staan omdat de houten leeuwenkoppen worden vernieuwd. Het namaken van de sierkoppen is specialistisch werk. Naar verwachting kunnen de nieuwe koppen in oktober op de toren worden geplaatst en weer met lood worden bekleed.

Toren beklimmen
U kunt de toren inmiddels ook weer bezichtigen! Nog tot 30 september 2008 kunt u op zaterdag en zondag van 12.00 tot 15.30 uur onder leiding van een gids de toren beklimmen. Voor meer informatie over de bezichtiging kunt u bellen met 020 - 68925 65.