Senternovem


13-08-2008 | Beoordeling van ecologische risico's in het Saneringscriterium gewijzigd

Op 31 juli 2008 bracht het RIVM het rapport Risico's voor het ecosysteem in stap 2 van het Saneringscriterium uit. Hierin staat een voorstel voor een gewijzigde berekening van ecologische risico's. Met deze berekening kunnen afwegingen om verontreinigde bodems te saneren beter worden onderbouwd.

In de huidige methodiek werden de risico's per stof gemeten. Aan de hand van de gewijzigde berekening worden de risico's voor het ecosysteem gebaseerd op het geheel aan stoffen dat in de bodem is aangetroffen. Dit leidt tot een reëler beeld van de ecologische risico's. De berekening wordt ook doorgevoerd in het computermodel Sanscrit.

Circulaire bodemsanering
Het ministerie van VROM heeft de gewijzigde risicobeoordeling in stap twee van het Saneringscriterium overgenomen in de onlangs in de Staatscourant gepubliceerde `Circulaire bodemsanering 2006, zoals gewijzigd per 1 oktober 2008'. Het saneringscriterium is opgenomen in bijlage 2 van deze circulaire.

Sanscrit
De wijzigingen die in de Circulaire zijn doorgevoerd, worden ook in het computermodel Sanscrit verwerkt. Vanaf 1 oktober zal de nieuwe versie van Sanscrit als online instrument beschikbaar zijn op www.sanscrit.nl. De gewijzigde methode werkt met dezelfde invoergegevens als de huidige methodiek, maar berekent de risico's nog nauwkeuriger. In de berekening wordt de toxische druk (TD) van het stoffenmengsel bepaald met de standaardtotaalconcentraties van onderzochte stoffen. De TD wordt uitgedrukt in een msPAF (meer stoffen Potentieel Aangetaste Fractie). De TD schat het ecologische effect van het mengsel in een monster van de verontreinigde locatie. Dit effect wordt gebruikt voor de risicobeoordeling.

Meer informatie

Circulaire bodemsanering 2006

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

rapport RIVM
Sanscrit software