Gemeente Hoorn


College komt kunstenaars Oostereiland tegemoet

13 augustus 2008 - Burgemeester en wethouders van Hoorn hebben vandaag de eerder aangekondigde stopzetting van medewerking aan het kunstproject 13Isolations heroverwogen. Ook de sommatie aan de organisator van het project, de Stichting Episodes, om het gevangeniscomplex op het Oostereiland vandaag te verlaten is daarmee van de baan.

B en W hopen dat de overgebleven kunstenaars dankzij dit besluit het kunstproject alsnog succesvol kunnen afronden en dat de geplande expositie doorgang kan vinden.

Tot gisteren voldeed de Stichting Episodes niet volledig aan de voorwaarden die de gemeente had gesteld bij het kosteloos beschikbaar stellen van een deel van het Oostereiland ten behoeve van het project 13Isolations. Bovendien bleek dat bepaalde gedragingen de veiligheid van de aanwezige personen en het gebouw in gevaar brachten. Al met al was dat gisteren reden voor het college om de stichting schriftelijk te sommeren het Oostereiland te verlaten.

Aangezien de stichting niet in staat bleek elementaire voorzieningen zoals stromend water, sanitair en bedden voor de deelnemende kunstenaars te regelen, hebben B en W het aanbod gedaan tijdelijke huisvesting te verzorgen. Al eerder was dit gemis voor een aantal kunstenaars reden om uit het project te stappen. Dit aanbod maakt het mogelijk dat de kunstenaars overdag op het Oostereiland hun creatieve werk kunnen verrichten en de nacht op verantwoorde wijze elders kunnen doorbrengen.