Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200704489/1
datum van uitspraak: woensdag 13 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor Total Raffinaderij in Sloegebied) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Total Raffinaderij Nederland voor een raffinaderij aan de Luxemburgweg in Nieuwdorp in het Sloegebied. De vergunning is verleend voor een aantal veranderingen aan de bestaande procesinstallaties en het toevoegen van enkele nieuwe procesinstallaties. Onder meer de Zeeuwse Milieufederatie en Mobilisation for the Environment zijn het niet eens met de vergunning. Zij vinden dat de eisen die gesteld worden aan de uitstoot van onder meer zwaveldioxiden en stikstofoxiden niet streng genoeg zijn. Ook moet er volgens hen meer aardgas worden ingezet als brandstof om daarmee de uitstoot te verminderen. Verder zijn zij het er niet mee eens dat het bedrijf tot 1 januari 2010 de tijd heeft gekregen om maatregelen te treffen om de uitstoot van zwaveldioxiden en stikstofoxiden te verminderen. Volgens hen moet het bedrijf dit meteen doen. Het provinciebestuur vindt dat de raffinaderij de maatregelen kan treffen als in 2009 een grote onderhoudsstop plaatsvindt.
2. 200706085/1
datum van uitspraak: woensdag 13 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingplan "De Kleipetten Zuid" van de gemeente Katwijk) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "De Kleipetten Zuid" van de gemeente Katwijk. Het plan heeft betrekking op een gebied dat in het zuidwestelijke deel van de kern van Rijnsburg ligt. Het gebied wordt begrensd door de Oude Rijn aan de westzijde, en de woonwijken De Kleipetten, Frederiksoord en Waterbospark aan overige zijden. Het plan voorziet in de bouw van maximaal 220 woningen. Een aantal omwonenden vreest voor verkeersproblemen. Volgens hen is er nu al sprake van een overbelaste infrastructuur. Verder vinden zij de Valkenburgerweg niet geschikt als ontsluitingsweg. Tenslotte zijn de gevolgen van de woningbouw voor de luchtkwaliteit bij de Floralaan niet goed onderzocht, aldus de omwonenden. De zaak is op 8 juli van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200706142/1
datum van uitspraak: woensdag 13 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingplan "De Horn" van de gemeente Katwijk) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "De Horn" van de gemeente Katwijk. Het plan ziet op een gebied in het noordoostelijke gedeelte van de kern van Rijnsburg. Het gebied wordt onder meer begrensd door het Oegstgeesterkanaal en de gemeentegrens tussen Katwijk en Oegstgeest. Het plan voorziet in de komst van nieuwe woningen en een school op diverse onbebouwde delen van het gebied. Daarnaast zullen 45 woningen gesloopt. In totaal worden er 450 nieuwe woningen gerealiseerd. Een aantal omwonenden vreest onder meer voor verkeersproblemen. Volgens hen is er nu al sprake van een overbelaste infrastructuur. Verder vinden zij de Oegstgeesterweg niet geschikt als ontsluitingsweg. De zaak is op 8 juli van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200707069/1
datum van uitspraak: woensdag 13 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan Binnenstad II van de gemeente Leiden met RijnGouweLijn) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, waarbij deels goedkeuring is verleend en deels goedkeuring is onthouden aan het bestemmingsplan "Binnenstad II" van de gemeente Leiden. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de historische binnenstad van Leiden en omvat de wijken Academiewijk, Oude Mors, De Camp/Maredorp, Pancras-Oost en Levendaal-West. Het plan maakt onder meer een lightrailtraject mogelijk door de binnenstad. Het tracé loopt via de Lammenschansweg, de Korevaarstraat, de Breestraat, het Kort Rapenburg naar de Prinsessekade. Vanaf de Blauwpoortsbrug gaat een deel van het tracé via de Turfmarkt, de Nieuwe Beestenmarkt, de 2e Binnenvestgracht, naar de Steenstraat, de Stationsweg en verder naar station Leiden Centraal. Dit traject is een onderdeel van de RijnGouweLijn (RGL), een project van de provincie Zuid-Holland om een hoogwaardig openbaar vervoer aan te leggen tussen Gouda en Noordwijk. Met uitzondering van de Breestraat liggen alle delen van het tracé in het centrum van Leiden in het plangebied. Onder meer de gemeenteraad van Leiden en het gemeentebestuur van Leiden komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de provincie ten onrechte goedkeuring heeft onthouden aan de wijzigingsbevoegdheid in het plan, omdat deze in strijd zou zijn met het provinciale beleid. Deze bevoegdheid maakt het mogelijk om de aanleg van het lightrailtraject onder bepaalde omstandigheden alsnog te schrappen. De wijzigingsbevoegheid is volgens het college en de gemeenteraad juist opgenomen in het bestemmingsplan omdat de komst en de route van de RGL nog niet vaststaan. Op bestuurlijk niveau moet daar nog volledige overeenstemming over worden bereikt. Ook de stichting Arent van 's-Gravesande en een omwonende komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Zij vrezen onder meer voor aantasting van het beschermd stadsgezicht van de historische binnenstad door de aanleg van de lightrail. De zaak is op 29 juli jl. op zitting behandeld.
5. 200707789/1
datum van uitspraak: woensdag 13 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Vaststelling door IZA van verschuldigde schadeloosstellingen gemeente Velsen) Uitspraak over de vaststelling door het Instituut Zorglichamen voor Ambtenaren Nederland (IZA) van een schadeloosstelling, die de gemeente Velsen aan hem moet betalen. Het IZA heeft een gemeenschappelijke regeling waaruit de zorgverzekering van ambtenaren worden betaald. Het gaat om de ambtenaren van gemeenten en waterschappen die bij het IZA zijn aangesloten. Ook de gemeente Velsen is hierbij aangesloten en draagt financieel bij aan de gemeenschappelijke regeling. Het Gemeentelijk Woningbedrijf Velsen is per 1 januari 1994 geprivatiseerd. Dit betekent dat de zorgverzekering van de werknemers van het woningbedrijf niet meer worden vergoed. De zorgverzekering van de gepensioneerden van dit bedrijf wordt nog wel uit de gemeenschappelijke regeling betaald. Het IZA vindt dat de gemeente Velsen aan hem een schadeloosstelling moet betalen, omdat de gepensioneerden wel worden betaald, maar de gemeente Velsen voor deze gepensioneerden geen financiële bijdrage meer hoeft te betalen. De gemeente is het hier niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 11 juli jl. op zitting behandeld.
6. 200708351/1
datum van uitspraak: woensdag 13 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Vergunning gebouwen in Oosterbeek voor centrum autistische jongeren) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Renkum heeft verleend voor de bouw van een woongebouw met bijgebouw bij het dr. Leo Kannerhuis aan de Jhr. Nedermeijer van Rosenthalweg in Oosterbeek. Het dr. Leo Kannerhuis is een centrum voor mensen met autisme. Het extra woongebouw is nodig om jongeren in kleinere groepen te kunnen laten wonen. Het gaat om de huisvesting van twaalf jongeren tussen de 14 en 23 jaar met een autistische stoornis. Twee omwonenden hebben tegen de vergunning beroep ingesteld. De rechtbank in Arnhem heeft in oktober 2007 hun beroep gegrond verklaard, omdat volgens haar het gebruik van de gebouwen in strijd met het bestemmingsplan is. De gebouwen zijn alleen toegestaan als sprake is van zelfstandige bewoning, aldus de rechtbank. Dit is volgens haar niet het geval vanwege het toezicht dat op de jongeren worden gehouden. De gemeente en de stichting dr. Leo Kannerhuis zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 16 juli jl. op zitting behandeld.
7. 200800627/1
datum van uitspraak: woensdag 13 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Verplaatsing hoogspanningslaboratorium KEMA in Arnhem) Uitspraak over de verklaring die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft gegeven op grond van de Wet milieubeheer voor een verandering in het bedrijf van Kema Nederland B.V. aan de Utrechtseweg in Arnhem. Kema is een bedrijf voor keuring, product- en systeemcertificatie, onderzoek, engineering en advisering op gebieden kwaliteit, energie en milieu. De verandering betreft de verplaatsing van een hoogspanningslaboratorium naar een andere dan de vergunde locatie binnen het bedrijf aan de Utrechtseweg. Het hoogspanningslaboratorium zal worden gevestigd in een nieuw gebouw. De buurtvereniging Hoogstede-Klingelbeek is van mening dat het college de melding niet had mogen aanvaarden. Volgens haar had een milieueffectrapport moeten worden opgesteld en zal door de verplaatsing de geluidsoverlast voor de omgeving toenemen. Verder is de vereniging van mening dat door de verplaatsing ook het veiligheidsrisico zal toenemen, omdat het laboratorium dichterbij woningen komt te liggen. De zaak is op 6 augustus jl. op zitting behandeld. pagina: 1