Persbericht

Holland4 optimaal voorbereid op smog

Gendringen 13 augustus 2008. De mannen van de Holland4, die vandaag om 11.00 uur de halve finale roeien, zijn optimaal voorbereid op de smog in Beijing. Door de extra inname van antioxidanten weten de vier roeiers zich goed beschermd tegen vooral de ozon. In de aanloop naar de Olympische Spelen waarschuwde de vooraanstaande Australische milieuexpert prof. dr. Peter Dingle nog voor de Chinese smog. Hij wees erop dat atleten die in de vervuilde buitenlucht tot het uiterste gaan, kunnen sterven als gevolg van een astma-aanval.

De roeiers Geert Cirkel, Jan-Willem Gabriëls, Matthijs Vellenga en Gijs Vermeulen gebruiken diverse voedingssupplementen, waaronder een hooggedoseerde multi met 100 IE vitamine E en tabletten met 1000 mg vitamine C. Hiermee zijn ze goed gewapend tegen de smog, die Beijing al dagen in haar greep houdt. Uit onderzoek is gebleken dat deze antioxidanten de gevolgen van blootstelling aan smog kunnen beperken.

Het is bekend dat ozon acuut schadelijke effecten heeft op de longen. In 1996 werd bij een groep van 38 wielrenners de longfunctie voor en na een training gemeten, in relatie tot de blootstelling aan ozon uit de lucht. Twintig fietsers kregen dagelijks een combinatie van 83 mg vitamine E en 500 mg vitamine C, gedurende een periode van vijftien weken. De overige achttien fietsers kregen een placebo.

Via weerstations werd de ozonconcentratie in de lucht tijdens de trainingen achterhaald. Deze was tijdens de periode van fietsen gemiddeld 77 mcg/m3. De longfuncties werden bepaald door het geforceerde uitademingsvolume in 1 seconde (FEV1) en de vitale longcapaciteit (FVC), gemeten na de training. Een stijging van 100 mcg/m3 ozon leidde in de placebogroep tot een vermindering van FEV1 met 95 ml. In de vitaminegroep was dit slechts 1 ml. Ook daalde de FVC in de suppletiegroep met 42 ml en in de placebogroep met 125 ml. De onderzoekers concludeerden dat de inname van vitamine E in combinatie met vitamine C de acute effecten van ozon gedeeltelijk teniet doet.

NZVT-systeem

Ook tijdens de Olympische Spelen van Athene was de smog al onderwerp van gesprek. Zo erkende de British Olympic Association dat suppletie met vitamine C en E de gevolgen van blootstelling aan vervuilde lucht gemakkelijk zou kunnen ondervangen. Het comité kon in 2004 echter niet instaan voor de kwaliteit van de beschikbare supplementen. Daarom werd suppletie ontraden.

Sinds de komst van het NZVT-systeem (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport ) kunnen Nederlandse sporters echter met een gerust hart veilige voedingssupplementen slikken zonder dopinggeduide stoffen. In het kader van het NZVT-systeem worden populaire supplementen gecontroleerd door speciaal daartoe aangewezen laboratoria, zoals TNO en de IOC-laboratoria in Gent en Keulen.

Het is een publiek geheim dat de Nederlandse topsportelite in Beijing op grote schaal gebruikmaakt van NZVT-gekeurde supplementen. Onder hen ook de succesvolle roeiers van de Holland4, die al op voorhand medaillekansen worden toegedicht. Maar eerst zullen zij zich dus vanochtend moeten plaatsen voor de finale, die staat gepland voor a.s. zaterdag.

---