Ingezonden persbericht

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde in Olympische Spelen-editie:
Olympische sporters moeten ochtendlicht mijden

AMSTERDAM, woensdag 13 augustus 2008

De prestaties van Olympische sporters neemt af door de jetlag van de reis van Nederland naar China en het ochtendlicht in Beijing. De verstoorde synchronisatie van lichaamsritmen en slaapgebrek kunnen leiden tot minder optimale waarden van bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur en spierkracht.

Dat meldt de Olympische editie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag a.s. in een artikel van neurofysiologen mw. prof. dr. J.H. Meijer, dr. T Deboer en dr. S. Michel van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Volgens de onderzoekers kunnen sporters die tijdzones passeren de overtocht beter ten minste twee weken voor de wedstrijd plannen. Alcohol en koffie remmen mogelijk het vermogen om zich aan de nieuwe tijd aan te passen. In Beijing doen de sporters er goed niet voor 8 uur 's ochtends de gordijnen open te doen omdat het ochtendlicht dan een vertragende invloed heeft op het ritme en dus averechts werkt. Blootstelling aan het licht in Beijing tussen 8.00 uur en 14.00 uur lokale tijd heeft juist een versnellende invloed op het ritme.

Door de draaiing van de aarde om haar as zijn er 24-uursritmen in de omgeving, zoals in de aanwezigheid van licht en in de temperatuur. Als een aanpassing aan deze ritmen heeft zich bij ons een inwendige klok ontwikkeld. Deze zorgt ervoor dat lichamelijke processen 's nachts op een ander niveau zijn ingesteld dan overdag. Deze biologische klok loopt uitermate nauwkeurig. Dit ritme geldt ook voor onze sportprestaties. Sporten die duidelijk 24-uursritmen vertonen zijn zwemmen, fietsen, voetbal, tennis, badminton, hoog- en verspringen.

Voordeel Amerikanen

Nederlandse atleten die deze zomer naar China zijn gegaan, moeten een verschil van 6 uur overbruggen wanneer men de kloktijden in Nederland en China vergelijkt, maar een verschil van 8 tot 9 uur wanneer men daarbij let op de lokale zonsop- en -ondergang. Het overschrijden van 6 of meer tijdzones veroorzaakt aantoonbaar slechtere sportprestaties.

Bovendien, zo benadrukken de fysiologen, heeft het westwaarts vliegen minder impact op de biologische klok dan wanneer met oostwaarts reist. Dit heeft te maken met een betrekkelijk onvermogen van ons lichaam om 24-uursritmen te versnellen; vertraging van het ritme is voor het lichaam veel eenvoudiger. Het licht dat wij na een vlucht naar New York zien aan het begin van de 'Nederlandse' nacht veroorzaakt de vertraging die nodig is om in de pas te lopen met de nieuwe tijdzone. Atleten die China in een westwaartse vlucht bereiken, zoals de Amerikanen, kunnen dus in het voordeel zijn, als onze sporters zich niet goed hebben aangepast aan het nieuwe ritme.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.