Ingezonden persbericht

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
87 Vraag van dhr. drs. E.Smid
(ingekomen 13 augustus 2008)

Schriftelijke vragen inzake hoeveelheid polygame huwelijken

De CDA fractie heeft met verbazing en zorg kennisgenomen van het artikel "Jaarlijks vele polygame huwelijken" in NRC van 9 augustus.(1) Hierin wordt melding gemaakt van het feit dat ambtenaren van de burgerlijke stand in de grote steden jaarlijks tientallen bigame of polygame, en dus strafbare, huwelijken registreren. Overigens zijn huwelijksregistraties die zijn afgesloten in landen waar veelwijverij niet strafbaar is (zoals bijvoorbeeld Marokko) ook in Nederland niet strafbaar.
Het is volgens het NRC onbekend hoe vaak het fenomeen in Nederland voorkomt. Het CBS, waar alle gesloten huwelijken worden geregistreerd, verwijdert tot nu toe poly- of bigame huwelijken uit zijn bestanden, omdat ervan wordt uitgegaan dat het bij deze huwelijken gaat om een administratieve vergissing. Het CBS, gealarmeerd door een interne ambtelijke instructie van de gemeente Amsterdam over de procedures bij de inschrijving van dergelijke huwelijken, gaat nu inventariseren of die administratieve afboeking wel terecht is.

De officiële instructie voor Amsterdamse ambtenaren Burgerzaken verplicht ambtenaren om bij het inschrijven van huwelijken te controleren op schijnhuwelijken of uitbuiting van vrouwen en desnoods justitie in te schakelen. Maar dat komt volgens de woordvoerster nooit voor. Ook in Rotterdam is het beleid om te letten op malversaties, maar in de praktijk komt het nauwelijks voor dat een bigame of polygame registratie wordt geweigerd.

Het CDA verbaast zich over deze berichten en wil van het college weten hoe deze onverkwikkelijke zaak in de gemeente Utrecht wordt aangepakt.

Vragen:
1. Hoeveel bigame of polygame, en dus strafbare, huwelijken worden in de gemeente Utrecht ingeschreven?
2. Bent u met de CDA fractie van mening dat deze strafbare praktijk met alle beschikbare middelen moet worden tegengegaan?
3. Hoe worden de betreffende huwelijken door de ambtenaren van Burgerzaken geregistreerd? Hoe luidt de officiële instructie van de gemeente en is dit in overeenstemming met de praktijk?
4. Wordt standaard Justitie ingeschakeld wanneer zich dergelijke huwelijken voordoen? Zo niet, bent u bereid om de uitvoering door de ambtenaren van Burgerzaken op dit punt aan te scherpen?

---

(1) http://www.nrc.nl/binnenland/article1951380.ece/Jaarlijks_vele_polygame_huwelijken (benaderd op 13 augustus 2008).

---- --