Partij van de Arbeid

Meer plaatsen in gesloten opvang

13-08-2008 04:02

Op pvda.nl kijkt Samira Bouchibti, PvdA TWeede-Kamerlid en woordvoerder jeugdzaken, terug op het afgelopen politieke jaar. Ook blikt ze vooruit: Er zitten nog duizend kinderen in een justitiële inrichting, die in gesloten opvang thuishoren. Er moeten daarom meer plaatsen in de gesloten opvang komen.

Bouchibti is verheugd dat jeugd en opvoeding een prominente plaats gekregen hebben in dit kabinet: Opvoeding heeft nog nooit zo centraal gestaan als de afgelopen anderhalf jaar. We zijn hard op weg de Centra voor Jeugd en Gezin landelijk dekkend op te zetten, zodat ouders makkelijk toegang hebben tot hulp bij de opvoeding van hun kinderen.

Als hoogtepunt van het afgelopen jaar noemt ze de landelijke uitrol van de RAAK-methode: De Reflectie en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK)-methode is een landelijke methode waardoor de samenwerking tussen verschillende instanties om kindermishandeling te signaleren wordt verbeterd. Hier verwacht Bouchibti zeer veel van. Daarnaast kijkt ze tevreden terug op resultaten van de PvdA, zoals het generaal pardon, het voorkomen van het versoepelen van het ontslagrecht en de stevige conclusies van de commissie Bakker.

Bouchibtis is duidelijk over haar prioriteiten voor het komende jaar: Er zitten nog duizend kinderen in een justitiële inrichting, die in gesloten opvang thuishoren. Dit betekent dat minderjarige jongeren met gedragsproblemen in een cel zitten omdat er in de reguliere jeugdopvang niet genoeg plaats is. Bouchibti: Er moeten daarom meer plaatsen in de gesloten opvang komen. En ik wil graag dat de werkdruk van de gezinsvoogden verlaagd wordt, want die is nog te hoog.