Gemeente Berkelland

PERSBERICHT

13 augustus 2008

Gemeenten pakken zelf wachtlijst sociale werkvoorziening aan

Mensen met een arbeidshandicap krijgen alvast een gesubsidieerde baan

De gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk geven mensen met een bijstandsuitkering tijdelijk een gesubsidieerde baan. Hierdoor kunnen zij de wachttijd voor werk in de sociale werkvoorziening overbruggen. De gemeenten krijgen niet genoeg subsidie van het Rijk om iedereen die op de wachtlijst staat werk te kunnen bieden in de sociale werkvoorziening. Ondanks een grote opschoningactie in 2007 neemt het aantal personen op de wachtlijst weer toe.

"Zoals het er nu naar uitziet, kan die wachttijd oplopen tot twee à drie jaar. Dat vinden wij echt te lang. Daarom komen we nu zelf met een oplossing: een gesubsidieerde baan", aldus wethouder Dennis Meijerink namens de drie gemeenten.

Mensen met een arbeidshandicap kunnen vragen om werk in de sociale werkvoorziening. Zij moeten daarvoor door het Centrum Werk en Inkomen (CWI) geïndiceerd worden. Als het CWI vaststelt dat iemand tot de doelgroep behoort, wordt hij of zij (in deze regio) aangemeld bij Hameland. Is er niet direct een geschikte werkplek, dan wordt de kandidaat door Hameland op de wachtlijst geplaatst.

Te weinig Rijkssubsidie
De wachtlijst is een gemeentelijke verantwoordelijkheid. In 2007 is de lijst opgeschoond en er staan enkel nog mensen op die ook daadwerkelijk voor zo'n baan in aanmerking komen. In 2008 werden de gemeenten geconfronteerd met een forse teruggang in de plekken die daarvoor met Rijkssubsidie kunnen worden gecreëerd. Ook voor 2009 is het vooruitzicht dat de subsidie wordt verminderd.

Thuiszitten is niet goed
In 2008 hebben meer mensen een baan in de sociale werkvoorziening, dan waarvoor subsidie van het Rijk binnenkomt. Dit wordt wel voor een groot deel gecompenseerd door de (natuurlijke) uitstroom, maar er kunnen geen nieuwe mensen worden geplaatst.

Als de gemeenten niets doen, duurt het wel twee à drie jaar voordat mensen op de wachtlijst een aanbod krijgen om aan het werk te gaan bij Hameland. Wethouder Meijerink daarover: "Dit vinden we niet goed. Werkeloos thuis zitten, daar wordt niemand beter van. Het is slecht voor de betrokkenen zelf, die in veel gevallen toch al geringe arbeidscapaciteit hebben."

Een normale baan
De gemeenten willen voor -in elk geval een deel van- deze mensen mogelijkheden creëren. Mensen met een bijstanduitkering krijgen een tijdelijke gesubsidieerde baan bij Hameland, in afwachting van plaatsing in de sociale werkvoorziening.

Voor schoolverlaters uit het praktijkonderwijs is al eerder - samen met UWV - een oplossing gerealiseerd. Hameland treedt op als werkgever en krijgt loonkostensubsidie van UWV tot er wél een dienstbetrekking kan worden aangeboden. De gemeenten onderzoeken nog of ook voor andere doelgroepen overbrugging van de wachttijd mogelijk is.

Hameland moet er van de gemeenten voor zorgen dat de deelnemers een baan krijgen in een zo normaal mogelijke bedrijfsomgeving. Misschien kunnen sommigen alsnog geschikt worden gemaakt voor werk bij een niet gesubsidieerde werkgever.

///////////

Noot voor de redactie (