NCRV

Natuurlijk Nico

Natuurlijk Nico in Gaasterland

Donderdag 14 augustus 2008

19.55 uur, Nederland 2

Friesland is bekend om zijn elfstedentochten, maar de laatste tocht is toch alweer 10 jaar geleden! En als de sloten en plassen niet bevroren zijn, is er van alles te ontdekken, blijkt in de laatste aflevering van Natuurlijk Nico bij de NCRV. Het zuidwesten van de provincie Friesland heet Gaasterland. Het lijkt of hier de tijd heeft stil gestaan; er heerst een authentieke sfeer. Het landschap is gevarieerd: de lange kronkelende dijk van het IJsselmeer, de plassen en sloten, de glooiende weilanden en er is bos.

Op dit moment begint juist de grote vogeltrek naar het zuiden. Het zuidwesten van Friesland staat bekend om de vele duizenden kleine rietganzen die alleen hier neerstrijken. En waarom hier, weet niemand. Hiernaast zijn er duizenden aalscholvers en zelfs flamingoâs aan de kustlijn. Nico raakt even zijn zelfbeheersing kwijt bij een overvliegende roerdomp.

Gaasterland heeft sinds kort het enige libellenreservaat van Nederland. Door toeval blijken een aantal achtergelaten zandhopen uitermate geschikt voor libellen. Ep van Hijum is de stichter en onthult verbluffende weetjes.

Willem Lousma is wilsterflapper, zo zijn er niet veel meer. Vroeger werden op deze manier goudplevieren gevangen voor het diner. Willem vangt nu goudplevieren om ze te ringen, maar wel volgens een manier die al 300 jaar oud is.

Herhaling van 3 januari 2008