GroenLinks
Verberg gaat in op uitnodiging tot gesprek Duyvendak

14 augustus 2008

Vanmiddag publiceerde NRC Handelsblad een interview met oud-topambtenaar Verberg van het Ministerie van Economische Zaken, naar aanleiding van zijn open brief aan Wijnand Duyvendak. Hieronder de reactie van Wijnand Duyvendak.

In ben getroffen door de brief die de heer Verberg (voormalig topambtenaar op het ministerie van EZ) mij gisteren schreef over mijn betrokkenheid bij de publicatie van namen en adressen van ambtenaren in Bluf! van 1985 en de persoonlijke gevolgen die hij daarvan heeft ondervonden. Ik waardeer het dat de heer Verberg contact met mij heeft gezocht. Dat biedt kans op verantwoording en verwerking.

Ik heb spijt van deze publicaties, en vooral van het bekendmaken van adressenlijsten van ambtenaren. Ik heb hiervoor de heer Verberg in een brief mijn excuses aangeboden. Ik heb ook telefonisch contact met hem gezocht en gisterenavond met hem gesproken. Ik heb hem gevraagd of hij bereid is met mij het gesprek aan te gaan. Hij is dat. We zullen elkaar snel uitgebreid spreken. Ik hecht hier grote waarde aan en waardeer het zeer dat de heer Verberg bereid is tot dit gesprek. Ik zie dit gesprek als een belangrijke mogelijkheid om verder verantwoording af te leggen. De heer Verberg zei me gisteren mijn reactie geapprecieerd te hebben.

De overlast en bedreiging die de heer Verberg en zijn gezin hebben ervaren, vind ik afschuwelijk en ik verwijt het mijzelf als de publicatie van de adressen door Bluf! hieraan heeft bijgedragen. Het is een ernstige inbreuk op de privacy en op de persoonlijke levenssfeer. De brief van de heer Verberg heeft mij geschokt, ook omdat hij schrijft over een in benzine gedrenkte doek die bij hem naar binnen is gegooid. Ik heb dat niet gedaan, ik kan me niet herinneren hier ooit eerder van gehoord te hebben. Ik keur het in ieder geval ten stelligste af.

Ik heb eind jaren tachtig, begin jaren negentig afstand genomen van dit soort actiemethodes. Ik koos toen voor het parlementaire systeem en acties die passen binnen dit systeem. Ik heb toen afscheid genomen van die periode ervoor. Ik heb in 1996 in het dagblad Parool - op het moment dat dit feit nog niet verjaard was - zelf opgebiecht dat ik verantwoordelijk was voor deze publicatie. Mijn verantwoordelijkheid voor publicatie van de adreslijsten is vanaf dat moment publieke informatie en afgelopen week werden deze bijvoorbeeld ook door EénVandaag getoond. Mijn redacteurschap van Bluf! was en is bekend en staat ook in mijn CV.

Het ging bij de publicatie om de adressen van de ambtenaren die betrokken waren bij de voorbereiding van de bouw van kerncentrales in Nederland. Deze lijsten waren onderdeel van de papieren die in 1985 waren ontvreemd op het ministerie van EZ.

Noot voor de redactie (

GroenLinks